El-snöskotern Vidde Alfa är här – klarar 10 mil och laddas i vägguttaget

Svenska uppstickaren Vidde Mobility har nu visat upp sin eldrivna snöskoter för omvärlden i samband med ett evenemang vid Ishotellet i Jukkasjärvi. Först ut är en förserie kallad Vidde Alfa som nu ska sättas på prov i skarpt läge.

Räckvidden på Vidde Alfa ska överstiga 100 kilometer och har en elmotor som levererar mer än 130 kW (175 hk) i motoreffekt. Batteriet är på 18,4 kWh och har ett speciellt utvecklat batterisystem med en intern värme för att hantera vinterkylan med temperaturer ner på -39°C.

Att ladda batteriet ska vara möjligt på 3,5 timmar med AC-laddning. Laddning är något som enkelt nog kan göras i närmaste vägguttag. Vidde Alfa ska också vara kapabel till att dra 250 kg. I övrigt är man för tillfället sparsam med detaljerna.

Testas i skarpt läge nu

Från och med nu kommer de första snöskotrarna att glida fram på snön. Föreserie-skotern Alfa kommer nämligen användas av Ishotellet, SkiStar, Sveaskog och Skellefteå Kraft under resten av den här säsongen.

– Vi är väldigt glada över att äntligen lansera vår första produkt. Från början av det här projektet har vi haft en dröm om att ha vår lansering här på Ishotellet, inte bara på grund av det fantastiska läget och landskapet utan också för att det är här vi verkligen kan visa att vår produkt kan fungera under äkta arktiska förhållanden, sa Cristian Lystrup, VD för Vidde under premiären.

Planen är sedan att sätta snöskotern i serieproduktion till vintern 2024/2025. Priserna kommer att starta på 26 200 euro, motsvarande 295 000 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.