Premiär för helt nya elbilen BMW iX1 – med utgångspriset 610 000 kronor

BMW visar idag upp nya elbilen BMX iX1 xDrive30. Den nya modellen som blir något mindre än BMW iX3 kommer att lanseras på marknaden i början av 2023. Den bygger på femte generationen av BMW eDrive och hämtar bland annat förbättrad laddningsteknik från BMW i7.

Eldrivna BMW iX1 kommer med fyrhjulsdrift och de dubbla motorerna har en kombinerad effekt på 200 kW (272 hk). Ett boostläge kan tillföra ytterligare 30 kW vilket ger en total effekt på 230 kW (313 hk). Sprinten 0 till 100 km/h ska den klara på 5,7 sekunder. Fyrhjulsdriften ska garantera ”överlägset grepp och stabilitet i alla situationer”.

Batteriet är på 64,7 kWh med en räckvidd på upp till 438 kilometer. Snabbladdning är möjlig med en effekt på upp till 130 kW. 10 minuter snabbladdning ska ge 120 kilometer i räckvidd.

Det tar 29 minuter att snabbladda från 10 till 80 procent. Inför snabbladdningen blir batteriet automatiskt förvärmt som en del av rutten i navigationssystemet. Det är också möjligt att manuellt starta förvärmningen.

Interiören

I kupén vill BMW lyfta fram den omdesignade interiören som fått sig ett lyft från tidigare generationer av X1. Instrumenteringen och infotainmentsystemet är formad kring en böjd skärm, BMW Curved Display, som sträcker sig från bakom ratten ut mot mitten av kupén.

BMW lyfter också fram det svävande armstödet med en inbyggd kontrollpanel och en mittkonsol med bland annat ett fack för trådlös laddning för mobiltelefonen. Bland premiuminslagen nämner BMW glastaket, stämningsbelysningen och ett avancerat ljudsystem från Harman Kardon.

BMW beskriver också ett rymligt baksäte med tre fullstora sittplatser. Sätena kan fällas enligt 40-, 20- och 40-principen vilket en aning motsägelsefullt skvallrar om en smalare mittplats. Bagaget har plats för 540 liter. Vid fällda säten ska bilen kunna lasta hela 1 600 liter. Modellen får också dragkrok och får dra 1 200 kilo.

Formatmässigt är det en modell som kan tänkas utmana Audi Q4 e-tron eller Mercedes EQA. Vi vet sedan tidigare att tillverkningen ska starta i höst med de först leveranserna i början av 2023.

BMW har öppnat beställningen idag och priset startar på 610 000 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.