Premiär för elbilskonceptet Audi Activesphere

Audi visar nu upp sin fjärde elbil i konceptfamiljen Sphere. Den tar formen av en fyrardörras crossover-coupé och är speciellt utformad för en aktiv livsstil.

Konceptet Audi activesphere mäter in på 4,98 meter och har goda terrängegenskaper och en hög markfrigång. Med en knapptryckning kan bakpartiet öppna upp och ge en pickup-liknande lastbädd. Perfekt för den som vill ta med cyklar, eller vatten- och vintersportutrustning.

Bygger på kommande PPE-plattformen

Konceptet bygger på Audis kommande PPE-plattform som utvecklats i samarbete med Porsche. De första bilarna som bygger på PPE-plattformen presenteras nästa år.

Audi activesphere får ett batteri på 100 kWh med en räckvidd på mer än 600 kilometer. Snabbladdning är möjlig med upp till 270 kW vilket innebär att det ska gå att ladda batteriet från fem till 80 procent på 25 minuter.

Konceptet har så klart också fyrhjulsdrift, inom ramarna för möjligheterna som PPE-plattformen kan erbjuda. Det innebär både elmotorer på fram- och bakaxeln som tillsammans har en totaleffekt på 325 kW.

Exteriört är konceptets offroad-egenskaper påtagliga. De stora 22″-fälgarna, höga markfrigången och den för Audi typiska kupé-linjen ska ge proportioner som påminner om en sportbil.

Konceptet är utrustad med adaptiv luftfjädring med adaptiva dämpare. Markfrigången går att variera, från standardnivån 208 mm och upp till 248 mm och ner till 168 mm som lägst. Den främre rampvinkeln för Audi activesphere som är relevant för terrängkörning är 18,9 grader, den bakre vinkeln 28,1 grader.

En rymlig och förenklad kupé står i fokus när det kommer till hur Audi vill illustrera framtidens interiör. Kraftigt kontrasterande färger i form av en lavaröd färg mot det svarta ska förkroppsliga det äventyrliga i konceptet.

Konceptet har också autonoma köregenskaper, som kombinerar fysiska och virtuella världar med digitalt innehåll som visas för användaren i realtid, såsom körstatus och navigering.

– Sphere-konceptbilarna visar vår vision för framtidens premiummobilitet. Vi upplever ett paradigmskifte, speciellt när det gäller interiören i våra framtida Audi-modeller. Interiören blir en plats där passagerarna känner sig hemma och samtidigt kan koppla upp sig mot världen utanför, kommenterar Oliver Hoffmann, teknisk utvecklingschef i Audis ledning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.