Premiär: Drako Dragon är en eldriven hyperbil med 2000 hästkrafter

Det är Drako Motors som står bakom den eldrivna hyperbilen Drako Dragon. Nu har den amerikanska uppstickaren efter flertalet teaserbilder för första gången visade upp den produktionsklara modellen.

Det är märkets andra elbilsmodell och precis som föregångaren är Dragon ingen volymbil. Målsättningen är att på sikt nå en produktion om 5 000 bilar per år. Dragon har fyra motorer med en samlad effekt på 1 491 kW som ger över 2 000 hästkrafter. Det ska ta den stora suven från 0 till 60 mph (0-96 km/h) på 1,9 sekunder.

Elbilen vägar överraskande nog endast 2,3 ton vilket är imponerande för sin storlek. Längden är 5054 millimeter, bredden 2057 millimeter och höjden 1600 millimeter. En av förklaringarna är att chassit är helt tillverkat i kolfiber.

Räckvidden på en laddning ska vara upp till 675 kilometer och snabbladdning ska vara möjlig med upp till 500 kW. Att ladda med 80 procent ska ta runt 10 minuter. Drako Motors går däremot inte in på några detaljer om hur stort batteriet är.

Dragon har plats för fem personer och kommer dessutom med dragkrok. Den får dra 1600 kilo. Priserna i USA startar på 290 000 dollar, motsvarande runt 3 miljoner svenska kronor. Före skatter och avgifter. Planen är att tillverka 5000 bilar om året, och de första bilarna ska levereras 2026.

Det finns idag inga uppgifter om Drako Motors och Dragon har siktet på Europa. Interiört har man dock tagit inspiration av Europa. Den är designad i Italien och klädseln får bland annat ”de finaste materialen av europeiskt läder”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.