Premiär: Cupra visar mer av elbilen Cupra UrbanRebel – kompakt som en VW Polo

Cupra planerar att lansera två nya elbilar fram till 2025. Det är den större suven Cupra Tavascan och den mindre stadsbilen Cupra UrbanRebel.

Nu har Cupra berättat mer om sin vision framåt mot ett helt eldrivet modellutbud. Det var Cupra UrbanRebel som stod i fokus inom segmentet elbilar under presentationen. Vi får nu se de första bilderna på modellen och dessutom får vi lite mer detaljer om prestandan.

Den planerade lansering för UrbanRebel är satt till 2025. Den kommer att bygga på Volkswagens elbilsplattform MEB Small. En variant av MEB-plattformen utformad för bilar mindre än Cupra Born och Volkswagen ID.3. Storleksmässigt blir UrbanRebel 4,03 meter, alltså ungefär som en Volkswagen Polo.

Modellen blir framhjulsdriven och kommer drivas framåt av en motor på 166 kW (226 hk). Sprinten 0–100 km/h ska den klara på 6,9 sekunder. Räckvidden ska vara upp till 440 kilometer.

– CUPRA UrbanRebel kommer att bli det största projektet för vårt företag under de kommande åren, eftersom den är nyckeln till vår transformation som ett helt elektriskt varumärke. Vi leder utvecklingen, fordonsfamiljen som kommer att demokratisera hållbar mobilitet i staden, för flera märken inom Volkswagen-koncernen, berättar Dr. Werner Tietz, chef för forskning och utveckling på Cupra.

Cupra UrbanRebel ska också vara en ledare inom hållbarhet. Här planerar Cupra att integrera återvunna och biobaserade material för att tänja på gränsen för vad som är möjligt att uppnå och leverera inom hållbar mobilitet. Genom att kombinera tillverkningsmetoder som 3D-print och 3D-stickning med hållbar design förbättrar man prestanda och kvalitetsupplevelsen.

– Det är denna modell som kommer att demokratisera eldriven mobilitet i staden. Känslomässig, attraktiv och rolig att köra och samtidigt tillgänglig. Vi bevisar att elbilar inte behöver vara tråkiga. Det här blir nästa generations insteg i vårt modellprogram, sade Wayne Griffiths, Vd på Seat/Cupra under presentationen.

Cupra Tavascan

På tur står också Cupra Tavascan. En större modell som tillverkaren ska lansera under 2024. Cupra gick inte närmare in på detaljerna om den här modellen idag, men det är också ett koncept som Cupra visat upp tidigare. Produktionsmodellen ska vara trogen konceptet, lovar Cupra.

I konceptstadiet har Tavascan fyrhjulsdrift från dubbla motorer med en totaleffekt på 225 kW (300 hk). Batteripaketet på 77 kWh ska ge elbilen en räckvidd på 450 kilometer.

Vi kan tydligt se att både UrbanRebel och Tavascan delar många likheter designmässigt vilket ger en tydlig aning om Cupras framtida designambitioner.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.