Premiär: Abarth 500e är en kompakt elbil med prestanda

Idag har Fiats prestandamärke Abarth visat upp sin första elbil. Den kompakta elbilen bygger vidare på Fiat 500e. Resultatet är Abarth 500e som får det tuffa lanseringsnamnet Scorpionissima. Signumet är sportigare design, mer prestanda och kraftfulla ljudeffekter.

Abarth 500e Scorpionissima får en motor på 114 kW (155hk) med ett vridmoment på 235 Nm. Betydligt mer än den motor på 87 kW vi ser i vanliga Fiat 500e. Toppfarten är 155 km/h och noll till 100 km/h klarar den på 7 sekunder.

Batteriet förblir dock detsamma och har en kapacitet på 42 kWh. Abarth nämner inget om räckvidd men Fiats motsvarighet har en räckvidd på 320 kilometer. Snabbladdning är möjlig med upp till 85 kW och AC-laddningen är på 11 kW.

Under presentationen la Abarth mycket fokus på ljud. En Ljudgenerator ska nämligen få elbilen att mullra – och det riktigt kraftfullt likt vad Abarth-kunderna förväntar sig. Funktionen går givetvis att stänga av så att elbilen också kan ta sig fram helt ljudlöst.

Elbilen får tre olika körlägen. I Turismo prioriteras räckvidd genom att sänka motoreffekten. Den maximala motoreffekten blir då 100 kW istället för 114 kW.

I läget Scorpion Street får du snabba accelerationer, samtidigt som drivlinan prioriterar full bromskraftåtervinning vid inbromsningar. Det tredje Scorpio Track-läget är utformat för maximal prestanda och tar mindre hänsyn till energieffektivitet.

Bland de sportigare inslagen finns 18-tumshjul, kraftfullare stötdämpare och större bromsar. Abarth 500e Scorpionissima har också fått sportiga sidokjolar och stötdämpare.

Även sportstolar är ett viktigt inslag i en sportigare bil. Ett inslag som så klart också hittat in i Abarth 500e.

De första europeiska leveranserna ska starta i juni 2023. Idag finns inga svenska prisuppgifter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.