Premiär: Första elbilen från Mercedes-AMG får 760 hästkrafter

Prestanda står i fokus när Mercedes-AMG presenterar en Performance-version av Mercedes nya lyxsedan EQS. Toppmodellen av Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ med en boostfunktion levererar en totalt effekt på upp till 560 kW (761 hästkrafter).

– Alla våra bilar ska leverera i enlighet med AMGs varumärkeslöfte. Både vad gäller drivlina, bromsar, fjädring och framförallt ljud, säger Jochen Hermann som är teknisk chef på Mercedes-AMG.

Den nya bilen är utrustad med två elmotorer, en på vardera axel som levererar helt variabel fyrhjulsdrift. I basversionen utvecklar motorerna 658 hästkrafter med ett vridmoment på 950 NM. Genom tilläggspaketet AMG Dynamic Plus ökar maxeffekten till 761 hästkrafter i ett särskilt boost-läge.

Accelerationen 0-100 km/h går då på 3,4 sekunder och topphastighet är satt till 250 km/h. Basversionen klarar samma sprint på 3,8 sekunder med en toppfart på 220 km/h.

Den kraftfulla elbilen är utrustad med ett batteri på 107,8 kWh och innehåller mindre än 10 procent kobolt, tillägger Mercedes. Genom batteristyrning kan bilen prioritera prestanda i ett sportläge och räckvidd i ett komfortläge. I det senare läget är räckvidd upp till 580 kilometer.

Snabbladdning är möjlig med upp till 200 kW vilket ska ge omkring 300 kilometer på 10 minuter. Ombordladdare för AC-laddning ligger på 22 kW. Vid kraftiga inbromsningar kan bromskraftåtervinning mata batteriet med upp till 300 kW.

Hela interiören i bilen har fått ett lyft i sann AMG-anda. Sportstolar, sportratt, nya materival som skiljer sig från Mercedes EQS och en ytterst speciell interiörbelysning ska sätta en prägel på interiören.

Ljudet är också en viktig del av AMG, påtalar Mercedes. Genom en speciella högtalare och särskilda ”shakers” med en ljudgenerationer ska bilen genererar ett typsikt AMG-ljud. Ljudet varierar beroende på vilket körprogram som valts.

Lanseringen av Mercedes-AMG EQS 55 sker under 2022. Ännu finns inga svenska priser klara.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.