Porsche visar Mission R – framtidens eldrivna racer för racingkunder

I samband med bilmässan i München visade Porsche upp ett koncept på en ny elbil för sina racingkunder. Elbilen som fått namnet Porsche Mission R och levererar upp till 800 kW (1 088 hk) kan ge en inblick i framtida teknik på elbilar från Porsche.

I grunden sitter ett batteri med en kapacitet på 80 kWh utrustat med ett specialutvecklat återhämtningssystem som ska möjliggöra sprintracing utan effektförluster. Bilens 900-voltsteknik gör det möjligt att ladda elbilen med upp till 340 kW och att ladda från 5 till 80 procent tar 15 minuter.

– Vid sidan av vårt engagemang i Formel E-världsmästerskapet, tar vi nu nästa steg mot elektrisk mobilitet. Konceptbilen är vår vision om helelektrisk motorsport för racingkunder. Mission R förkroppsligar allt som gör Porsche starkt: prestanda, design och hållbarhet, säger Oliver Blume, styrelseordförande i Porsche AG

Racingbilen är fyrhjulsdriven och klarar 0-100 km/tim på under 2,5 sekunder. Toppfarten är över 300 km/tim. På banan ska den kunna matcha varvtiderna hos Porsche 911 GT3 Cup.

Motorn på framaxeln levererar 320 kW (435 hk) medan den maximala effekten på den bakre motorn är 480 kW (635 hk).  Genom ett avancerat kylningssystem ska bilen kunna leverera en konstant motoreffekt på 500 kW (680 hk) utan att tappa effekt på grund av för hög värme.

https://www.youtube.com/watch?v=WsWgYjgkcpw

Interiört finns en inredning fokuserad på föraren. Skärmen placerad mellan kontrollerna på ratten ska visa relevant information under tävlingen. Skärmarna ovanför rattstången visar bilder från sidospeglarnas kameror och den centralt placerade backspegelskameran. Dessutom kan flera kameror inne i bilen leverera livestream-sekvenser för TV-tittaren som följer racet.

Historik av racing

Porsche har länge utvecklat racingbilar för privata racingteam. Under 31 år har Porsche tillverkat och sålt 4 400 Cup-bilar. Idag körs omkring 30 entyps-mästerskap baserade på dessa bilarna. Porsche Mission R ger en indikation om hur ett framtida entyps-mästerskap med helelektriska bilar skulle kunna se ut.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.