Porsche testar V2G: Så säkerställer elbilar att elnätet får rätt frekvens med sol- och vindkraft

Porsche i V2G-experiment.

I framtiden kommer inte bara våra elbilar vara till nytta när de är ute och körs på vägarna. De kan också komma till nytta när de står parkerade. Genom så kallad V2G-teknik ska de kunna vara med och balansera elnätet.

För ett par veckor sedan berättade Hyundai att de arbetar med att testa tekniken i Europa. En annan tillverkare som också påbörjat tester i större omfattning för att få tekniken till marknaden är Porsche.

Genom det egenutvecklade energihanteringsystemet Porsche Home Energy Manager har Porsche anslutit flera Taycan-elbilar som tillsammans agerar i en energipool. De fungerar som en större strömreserv till hushållen, och kompenserar för förbrukningen i hushållen i symbios med elnätet utanför. På så vis kan elbilarna vara med och balansera elnätets frekvens.

Därför är frekvensen viktig

För att elnätet ska vara stabilt behöver det ha en frekvens på 50 hertz. En stabil frekvens har vi när produktionen exakt motsvarar förbrukningen av el. Om någon tänder en lampa, måste omedelbart lite ytterligare energi tillföras, på kortare tid än det tar att starta upp ett kraftverk.

Den snabba regleringen får vi idag genom den rörelseenergi (rotationskraft) som finns kvar i våra generatorer i vattenkraftverk och kärnkraft när de väl är satta i snurr. En kraft som både vind- och solkraft saknar.

Elbilisten får betalt av energibolagen

I en energimix där vind- och solkraft får en allt mer betydande roll blir Porches V2G-forskning också viktigare. Istället för att elnätet ska vara beroende av rotationskraft kan istället elbilar anslutna till elnätet vara med och jämna ut de snabba växlingarna i frekvensen i takt med att strömförbrukningen ökar eller minskar.

När energiförbrukningen plötsligt ökar kan en närliggande ansluten elbil leverera en extra skjuts till den lokala energitoppen i väntan på att elnätet i stort ska reglera sig. På samma vis kan elbilen ta emot en överproduktion av el när energibehovet plötsligt minskar.

Ett utbrett buffertsystemet kommer att skapa en win-win-situation: Operatörerna får hjälp med att behålla rätt frekvensen i elnätet samtidigt som bilägarna kan kompenseras ekonomiskt för deras insats.

– Laddningstekniken i Porsche Taycan och våra produkter för Home Energy Manager har stor potential i framtiden visar våra pilottester. Balanskraftsmarknaden är inte det enda ett poolsystem av det här slaget kan användas till, säger Lutz Meschke, vice ordförande i Porsche AG:s direktion.

– Avancerade lösningar för grön laddning och andra fordon-till-nät-applikationer är också tänkbara. Om elfordon matar tillbaka ström till nätet i framtiden, till exempel med ett privat solcellssystem kan det bidra till utbyggnaden av förnyelsebar el. Det kommer öka acceptanser för elbilar ytterligare, tillägger Lutz Meschke.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.