Porsche storsatsar i elbilsuppstickaren Rimac – äger nu 24 procent

Porsche ökar sitt ägande i kroatiska superbilstillverkaren Rimac som fokuserar på elbilar och elektriska drivlinor. På gång har de bland annat Rimac C Two med 1 914 hästkrafter och en topphastighet på 412 km/h.

Redan 2018 började Porsche visa intresse för Rimac. I september 2019 hade man ett aktieinnehav på 15 procent, något man nu ökar till 24 procent motsvarande en investering på 700 miljoner kronor.

– Mate Rimac och hans team är viktiga partners, särskilt när det gäller att stötta oss i utvecklingen av komponenter. Rimac är på god väg att bli en viktig leverantör för Porsche och andra tillverkare inom det högteknologiska segmentet. Porsche har redan gjort sina första beställningar hos Rimac för utveckling av mycket innovativa seriekomponenter, säger Lutz Meschke, styrelseledamot på Porsche.

Rimac grundades 2009 av då 21-årige Mate Rimac. Huvudkontoret ligger i norra Kroatien nära Zagreb och har 1000 anställda. Förutom Porsche så samarbetar Rimac också med Hyundai, Kia, Aston Martin, Automobili Pininfarina och Koenigsegg.

– Porsche har varit en stort stöd för vårt företag sedan 2018, och det har alltid varit ett privilegium att ett av världens mest ikoniska sportbilmärken kan vara en del av Rimac. Vi är stolta över att arbeta tillsammans med spännande nya elektrifierade produkter, säger Mate Rimac.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.