Polestar ska leverera batterier till elbåt

Svenska Candela tillverkar eldrivna båtar av typen bärplansbåtar. Alltså båtar med vingliknande skidor som lyfter båtens skrov över ytan vid hög fart. Tekniken gör att Candelas båtar använder upp till 80 procent mindre energi i hög fart jämfört med traditionella motorbåtar.

Nu berättar Polestar att man signerat en flerårig överenskommelse om att leverera batterier och laddningssystem till Candela. Överenskommelsen är ett av de första direkta samarbetena om batteriteknik mellan bilbranschen och den marina industrin.

Förra året lanserade Candela elbåten C-8 som har plats för åtta passagerare och en räckvidd på 50 sjömil vid 22 knop. Toppfarten är 30 knop. Den drivs framåt av C-POD, en elektrisk pod-motor som Candela utveckla själva. Hittills har Candela sålt 150 båtar av denna modellen.

– Polestar är en drömpartner för oss. Medan elektrifieringen av bilar har kommit långt under de senaste åren, har den marina sektorn hamnat på efterkälken. Att kombinera vår effektiva bärplansteknik tillsammans med batterier med hög kapacitet från Polestar innebär att vi gemensamt kan snabba på övergången till elektriska båtar för många fler kunder, säger Gustav Hasselskog, vd för Candela.

– Jag är fascinerad av hur Candelas båtar glider elegant och effektivt genom, eller snarare över, vattnet. Det är ett bevis på den enastående estetik och upplevelse som modern, hållbar teknik kan skapa, säger Thomas Ingenlath, Polestars vd.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.