Polestar vill se elbilsboom – stort stöd till att förbjuda nya bensinbilar till 2030

Polestars VD Thomas Ingenlath stoltserar intill Gylenne ratten och Polestar 2.

Polestar kräver hårdare klimatåtgärder mot nya bilar med förbränningsmotorer. Företagets VD Thomas Ingenlath vill se ett förbud mot nya bilar med förbränningsmotorer lågt tidigare än EU-ländernas förslag om 2035.

– Eftersom bara 1,5 procent av fordonen på vägarna idag är elektriska, lever vi alldeles uppenbart i en elbilsbubbla, inte en elbilsboom. Det här årtiondet är det mest kritiska någonsin när det gäller att inte överskrida Parisavtalet, säger Thomas Ingenlath.

En global undersökning visar att acceptansen för ett tidigare förbud är stort. Undersökningen med 18 000 deltagare på 19 marknader visar att 34 procent av konsumenterna är för ett förbud mot försäljning av nya förbränningsmotorbilar år 2030. Till året 2035 är det betydligt fler, närmare hälften (47 procent).

– Regeringar runtom i världen behöver visa vägen med robust politik, både vad gäller infrastruktur och åtgärder kring elpriser så att bilförare med tillförsikt kan skifta över till el. Men ännu viktigare är att biltillverkare måste agera nu och inte vänta på förändringar från politiken, fortsätter Thomas Ingenlath.

Undersökningen visar också att tre fjärdedelar tror att samhället behöver konsumera annorlunda för att bevara klimatet och miljön för framtida generationer.

I Sverige visar 32 procent ett stöd för förbud mot nya förbränningsmotorbilar till 2030 eller tidigare. I topp ligger Sydkorea med 48 procent, följt av Storbritannien på 44 procent. Vårt grannland Danmark stöttar ett sådant förbud till 36 procent. I Norge som siktar på ett förbud till 2025 är stödet 27 procent.

Undersökningens resultat

Rangordning av länder efter stöd för förbud mot nya förbränningsmotorbilar 2030 eller tidigare. Procent av tillfrågade i respektive land som stöttar ett förbud.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.