Polestar 5 får 885 hästkrafter och 800-voltsdrivna

I samband med Goodwood Festival of Speed som startar idag kommer Polestar för första gången visa upp en prototyp av Polestar 5 för allmänheten. Redan nu får vi lite fler detaljer om elbilen.

– Polestar 5 är på väg att bli en fantastisk fyradörrars GT-bil och en riktig Polestar i grunden. Plattformen kombinerar egenskaper från prestandabilar i små volymer med moderna tekniska landvinningar som gör att vi kan sätta ett lätt och vridstyvt sportbilschassi i storskalig produktion, säger Pete Allen, utvecklingschef hos Polestar i Storbritannien.

Bakom utvecklingen av Polestar 5 finns ett team i Storbritannien och ett i Sverige. I Storbritannien ligger fokus på att designa och utveckla ett unikt epoxylimmat chassi. Chassit är en viktig faktor för att kunna leverera rätt köregenskaper, betonar Polestar: ”en körupplevelse som är lika tilltalande som formgivningen”.

I Sverige pågår utvecklingen av en ny elektrisk drivlina. Polestar avslöjar att den nya elektriska motorn ska erbjuda en överlägsen effekt i kombination med ett 800V-system. Målsättning är att bilens två motorer tillsammans ska leverera upp till 650 kW (884 hk) och 900 Nm.

– Den nya drivlinan vi jobbar på kommer att höja ribban till en ny nivå hos våra prestandabilar. Kombinationen med en stark förmåga inom utveckling av elektriska motorer och landvinningar inom plattformsteknik med låg vikt, leder till verkligt enastående körglada bilar, säger Jörg Brandscheid, Polestars CTO och utvecklingschef.

Under Goodwood Festival of Speed kommer Polestar inte bara visa upp den nya prototypen. Under festival kommer Polestar 5 att sätta bilen på prov i den klassiska Goodwood-backen. En utmanande rutt och kraftmätning som är ikonisk för festivalen.

Polestar 5 är planerad att lanseras under 2024 och det är den tredje av tre nya elbilar som förväntas lanseras av Polestar de kommande tre åren. Innan Polestar 5 kommer Polestar 3 och Polestar 4.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.