Polestar 3 har lägre koldioxidavtryck än första generationen Polestar 2

Polestar strävar efter att tillverka så hållbara elbilar som möjligt. Därför är man som företag transparenta och redovisar öppet sin påverkan från verksamheten i en hållbarhetsrapport. När Polestar nu lanserar sin stora prestanda-SUV Polestar 3 står det klart att man arbetat aktivt med att minska, och faktiskt framgångsrikt lyckats minska avtrycket.

Den nya elbilen har nämligen ett lägre koldioxidavtrycket från vagga till grind än den mindre Polestar 2 hade när den lanserades 2020. Jämförelsen visar 24,7 tCO2e hos Polestar 3 jämfört mot 26,1 tCO2e hos Polestar 2.

Polestar skriver att majoriteten av utsläppen av växthusgaser kommer från utvinning och bearbetning av olika material där aluminium (24%), stål (17%) och batterier (24%) står för de största delarna.

– Majoriteten av en bils växthusgasutsläpp härrör från utvinning och bearbetning av material. När vi påskyndar skiftet över till elbilar finns det mycket vi kan göra för att minska deras produktionsrelaterade utsläpp och stärka innovationernas och elbilarnas roll som klimatlösning – Polestar 3 är ett bevis på det, säger Fredrika Klarén, Head of Sustainability på Polestar.

Sedan lanseringen av Polestar 2 har företaget dessutom lyckats minska utsläppen för även den modellen. Vänligast för miljön idag är däremot Polestar 4.

LCA-rapporten för Polestar 3 finns att läsa här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.