Plötsligt slopad klimatbonus slår hårdast mot nybilsköparen Medelsvensson

Veckans snackis blev utan tvekan regeringens oväntade beslut att slopa bonusen på klimatbonusbilar. En seger för Sverigedemokraterna som var det enda partiet som inför valet var kritiska till bonusen.

De stora förlorarna är miljön och de som precis nu hamnar utom räckhåll för att kunna ställa om till eldrift. I debatterna mot elbilsstödet pratas det ofta om att elbilar är bilar för de rika ”höginkomsttagarna” – och de behöver ingen bonus. Det är inte så konstigt att det blir fel, synen på hur mycket en elbil kostar och vem som köper en elbil är otroligt skev.

Politiska höjdare har i många olika sammanhang satt sina egna ”prislistor” på elbilar. 2020 stod Ebba Busch i TV och sa att en elbil kostar en miljon kronor. Något som hon sedan tog tillbaka och menade att den enda dugliga elbilen (Tesla Model X) kostar en miljon kronor.

I veckan försvarade riksdagsledamotet Oscar Sjöstedt slopandet av bonusen, i hans värld kostar en elbil 700 000 kronor: ”Det är den enskildes sak att betala för sin nya bil, och köper man en bil för 700 000 kronor är det helt okej, men då får man betala det själv.”

70 000 kronor i bonus innebär för Ebbas miljonbil en rabatt på sju procent. För Oscars elbil blir rabatten tio procent. I sammanhanget är det procentuellt sett ganska små ”rabatter” och inte någon superrea! Elbilar i dessa prisklasserna var dessutom redan utan bonus sedan införandet av bonustaket i somras.

Inte de dyra elbilarna som säljer som smör

Skiftet till elbilar har tagit ordentlig fart under de senaste åren. 2020 var 8,6 procent av alla nya bilar en elbil. Under 2021 var siffran 18,4 procent och i år är vi på god väg att nå närmare 35 procent!

Men det är inte de dyra elbilarna som säljer bäst. Varken Ebbas elbil för över miljonen eller Oscars elbil för 700 000 kronor. I år har det nyregistrerats 73 014 elbilar i Sverige fördelat över 73 bilmodeller (och runt 160 olika modellvarianter).

De tio mest populära modellvarianterna står för 40 procent av alla sålda elbilar. Det innebär att 10 av 160 tillgängliga modeller står för nästan hälften av alla sålda elbilar.

Endast en av dessa tio elbilar har ett grundpris på över 700 000 kronor, tre ytterligare har ett pris över 600 000 kronor. Tre modeller kostar strax under 550 000 kronor och tre modeller kostar under 450 000 kronor.

Det genomsnittliga grundpriset för de tio populäraste modellerna är 565 000 kronor. Det i kontrast till det genomsnittliga priset för alla tillgängliga elbilsmodeller som är 712 00 kronor. De flesta köparna väljer, precis som väntat, de lägre prissatta elbilarna.

Subventionen får fler att förverkliga elbilsdrömmen

En elbil med en prislapp på 800 000, 900 000 eller över miljonen är långt ifrån uppnåelig för alla, det med eller utan bonus. En elbil för 500 000 kronor är uppnåelig för en betydande större del av befolkningen – och en bonus på 70 000 kronor gör elbilen uppnåelig för en ännu större del av befolkningen.

De stora förlorarna till följd av slopad bonus är de som köper de billigare elbilarna, där bonusen gör en stor skillnad på totalpriset. Det är ”vanligt folk” som drabbas, den traditionella nybilsköparen Medelsvensson.

Bonusen har också kunnat möjliggöra attraktiva leasingpriser. Möjligheten till en funktionell elbil för runt 3000 kronor per månad är en bra deal, som många har råd med. Leasing är också en stor vinst för framtiden, då de snabbare fyller på begagnatmarknaden. Många skriker efter begagnade elbilar – nedsippringsteorin i sitt esse.

Borde strypt långsamt

En klimatbonus kan så klart inte finnas kvar för alltid. Men att strypa den över en natt är ett hårt slag för den största kundgruppen, för nybilsköparen Medelsvensson. Speciellt i turbulenta tider som nu med ökad oro och inflation.

En successiv utfasning med god framförhållning likt den plan förra regeringen lade fram hade varit mycket mer stabilt för marknaden som helhet. Att veta att bonusen är 50 000 kronor nästa år för elbilar under 700 000 kronor, för att sedan fasa ut den helt under 2024. Det hade gjort att både köpare och säljare hade kunnat planera och ställa om.

Utbudet på bra och mångsidiga elbilar ökar för varje år som går. Det finns många dugliga elbilar för den breda massan redan idag – men om ett år är de ännu fler. Den som är kritisk till bonusen för att den gynnar de rika har helt och hållet missuppfattat. Den gynnar de som annars precis inte har råd med en elbil, den gynnar också de som vill köpa en begagnad elbil om tre år.

Året 2023 är året då jag spått att 50 procent av alla nya bilar kommer vara en elbil – ett tydligt slutkapitel för förbränningsmotorn. En markör på att transportsektorn går mot ett mer utsläppsfritt Sverige och nu vet de svenska bilisterna inte om regeringen vill följa med på en roadtrip dit!

Bonusmaterial:

(ses bäst på datorn, peka med musen för att se detaljer)

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.