Parfym med bensindoft ska sälja Fords elbilar – ska påminna om att du inte gillar doften

Pressbild: Ford

Det låter som ett aprilskämt, men är sant! I en undersökning på uppdrag av Ford uppger en av fem förare att de främst av allt kommer sakna doften av bensin om de köper en elbil. Närmre 70 procent uppger att kommer sakan doften i någon utsträckning.

Bensindoften är mer uppskattad än doften av vin och ost, uppger Ford. Den rankar nästan identiskt med doften av ny bok, jämfört med andra dofter man upplever som behagliga enligt undersökningen.

Därför har Ford lanserat i en egen parfym för att marknadsföra nya prestanda-elbilen Mustang Mach-E GT. Doften under motorfestivalen Goodwood Festival of Speed. Mach-Eau ska locka över de mest inbitna bensindoftarna till att välja elbil.

Doften beskrivs som avancerad med rökiga inslag, aspekter av bränt gummi och ett djuriskt-element för att spela an på Mustang-arvet. Parfymen finns, men går så klart inte att köpa.

Istället kommer Ford att visa upp doften på olika evenemang. Till exempelvis som nu på Goodwood Festival of Speed. Syftet är att ge en påminnelse om hur en fossilbil luktar, och på så vis kanske få bilentusiaster att tänka om och överväga en elbil.

– Att döma av vårt undersökningsresultat är luktsinnets minne något som gör att våra förare är ovilliga att ge upp bensinbilar. Mach Eau doften är utformad för att ge dem en antydan om den bränsle-doft de fortfarande längtar efter. Doften kommer hålla sig kvar länge nog för att GT:s prestanda ska få tveksamheten att förångas, säger Jay Ward på Ford Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.