Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Panasonic ska börja leverera koboltfria batterier till Tesla om 2-3 år

Det omtvistade och kostsamma grundämnet kobolt är ibland elbilarnas främsta akilleshäl. Metallen som i viss omfattning bryts under tvivelaktiga former i Demokratiska republiken Kongo har dragit skam över litiumjonbatteriet som används i både elektronik och elbilar.

Elektronikjätten Panasonic är en stor tillverkare av batterierna för elbilar och en av Teslas större leverantörer. Nu berättar Panasonic att företaget utvecklar och siktar på att lansera koboltfria batterier inom två till tre år, uppger ekonomisajten Nikkei Asia.

– Reduceringen av kobolt gör det svårare för oss att tillverkara, men minskar i slutändan batteriets negativa miljöpåverkan och minskar kostnaderna, säger batteriteknikschefen Celina Mikolajczak.

Tesla har redan nu i vissa versioner av Tesla Model 3 börjat leverera batterier helt fria från kobolt. Det är företagets Standard Range-modell tillverkad i Kina som använder sig av ett litiumjärnfosfat-batteri istället.

I höstas meddelade Tesla också om långtgående planer på att tillverka egna batterier. Dessa är både effektivare, billigare och dessutom fria från kobolt. Tesla räknar med att ha igång produktionen i full skala inom tre år.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Växlar mellan att köra Renault Zoe, Nissan Leaf, Tesla Model 3 och annat som erbjuds. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Inatt presenterade Kia ytterligare detaljer kring sin plan framåt som en hållbar biltillverkare. För att signalera skiftet släpper tillverkaren delen ”Motors” i sitt fullständiga...

Elbil

Intresset för att köpa begagnad elbil har ökat stort under de senaste åren. Statistik från Blocket visar att antalet elbilsannonser ökade med 102 procent...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons