Panasonic ska börja leverera koboltfria batterier till Tesla om 2-3 år

Det omtvistade och kostsamma grundämnet kobolt är ibland elbilarnas främsta akilleshäl. Metallen som i viss omfattning bryts under tvivelaktiga former i Demokratiska republiken Kongo har dragit skam över litiumjonbatteriet som används i både elektronik och elbilar.

Elektronikjätten Panasonic är en stor tillverkare av batterierna för elbilar och en av Teslas större leverantörer. Nu berättar Panasonic att företaget utvecklar och siktar på att lansera koboltfria batterier inom två till tre år, uppger ekonomisajten Nikkei Asia.

– Reduceringen av kobolt gör det svårare för oss att tillverkara, men minskar i slutändan batteriets negativa miljöpåverkan och minskar kostnaderna, säger batteriteknikschefen Celina Mikolajczak.

Tesla har redan nu i vissa versioner av Tesla Model 3 börjat leverera batterier helt fria från kobolt. Det är företagets Standard Range-modell tillverkad i Kina som använder sig av ett litiumjärnfosfat-batteri istället.

I höstas meddelade Tesla också om långtgående planer på att tillverka egna batterier. Dessa är både effektivare, billigare och dessutom fria från kobolt. Tesla räknar med att ha igång produktionen i full skala inom tre år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.