På gång: 38 jättefabriker i Europa ska bygga batterier till elbilar

Efterfrågan på elbilar ökar och Europa är på god väg att bli en av världens hetaste marknader för elbilar. En allt större andel väljer en elbil när de köper en ny bil och för Europas biltillverkare är elektrifieringen högsta prioritet.

Med elektrifieringens omställning finns också ett växande behov av elbilsbatterier. Här finns gemensamma krafter inom Europa med en målsättning att bli helt självförsörjande på batterier. Europakommissionen vill uppnå målet redan 2025. Och vi är på god väg.

Enligt EU-organisationen Transport & Environment (T&E) finns det just nu 38 pågående byggprojekt av nya batterifabriker inom Europa. När fabrikerna står klara beräknas de kunna komma upp till en produktionskapacitet på 1000 GWh till 2029-2030. Det motsvarar batterier till 16,7 miljoner elbilar årligen, uppger T&E för nyhetsbyrån AP.

– Med tanke på den enormt ökande av efterfrågan finns det mycket att vinna på att bryta batteritillverkarnas oligopol. De måste också säkerställa tillgång till material vilket kommer att avgöra batteriernas pris och tillgänglighet, säger Eric Kirstetter, analytiker på konsultföretaget Roland Berger.

En stor aktör är svenska Northvolt. Till 2024 räknar man med att nå en årlig produktion på 32 GWh vilket motsvarar batterier till omkring 600 000 elbilar. Till 2030 räknar man med en kapacitet på 250 GWh inom Europa. Northvolt har dessutom skapat flera samarbeten med fordonstillverkare som BMW, Scania, Volkswagen och Volvo vilket kommer resultera i flera samägda fabriker i Europa.

Fler jobb och mer lokala resurser

Fabrikerna kommer göra det möjligt och lönsamt att bryta råmaterial som litium lokalt inom Europa. Tyskland och Tjeckien är två länder som pekas ut med stora tillgångar. Europakommissionens målsättning är dessutom att bygga fabriker som är mer miljövänliga än de i Asien och USA.

De europeiska fabrikerna beräknas sysselsätta omkring 800 000 personer. Men man påtalar också att det finns en enorm kompetensbrist och att det finns stora utbildningsbehov för att säkra upp personal för framtiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.