Över hälften av alla nya bilar var elbilar 2020: Norge befäster sin position som elbilsland

Trots att bilförsäljningen minskat i Norge i år så fortsätter elbilen att öka sina andelar. Andelen nyregistreringar av elbilar i landet har ökat från 42 procent i 2019 till 53 procent under 2020. Det rapporterar Norska elbilsföreningen.

Under sista delen av halvåret passerade elbilsandelen 60 procent under tre månader. Norska elbilsföreningens prognos är att elbilen kommer passera 65 procent vid slutet av det här året. Bland annat är 2021 det första året då de flesta bilnyheterna i landet är elbilar.

I Norge är nya elbilar momsbefriade fram till och med slutet på 2021. Den norska tillsynsmyndigheten ESA har godkänt att momsbefrielsen av elbilar får fortsätta i ytterligare två år efter det. Det har regeringen dock inte beslutat om formellt ännu. Norska regeringens långsiktiga plan är att helt förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotor efter 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.