Österrike kan bli bas för tillverkning av kinesiska elbilar

Arcfox Kaola.

Österrikiska Magna Steyr var länge känt för sin tillverkning av Mercedes G-Klass men är idag en stor kontraktstillverkare som bygger bilar på uppdrag av många bilföretag. Bland annat var det Magna Steyr som byggde elbilen Fisker Ocean.

I samband med sin kvartalsrapportering berättade Magna Steyr att allt fler kinesiska biltillverkare har uppvaktat företaget i jakten på en lokal produktionspartner i Europa. Det som ett svar på EU:s tilltänkta handelstullar på elbilar från Kina.

– Under de senaste 12 månaderna har vi sett mycket stark aktivitet från alla kinesiska biltillverkare som kontaktar oss och som vill och behöver lokalisera sin produktion, berättar Roland Prettner, VD för Magna Steyr.

Prettner berättar att förfrågningarna har ökat sedan EU:s utredning om handelstullar. Att använda en kontraktstillverkare kan också vara ett första steg i att sedan etablera en egen bilfabrik inom Europa.

– Kinesiska biltillverkare testar med olika distributörer om vad de tror att volymerna på deras fordon i Europa kan vara, förklarar Roland Prettner.

Magna Steyr tillverkar idag också elbilar i Kina åt BAIC Group genom ett joint venture. Den fabriken har kapacitet att tillverka upp till 180 000 fordon per år och producerar idag ArcFox-serien av elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.