Österrike höjer hastigheten – endast för elbilar

Foto: Nissan

För ungefär ett år sedan kunde vi berätta att Australien sänkte hastigheterna på vissa delar av sitt motorvägsnät. Orsaken var att minska utsläppen från trafiken. Man sänkte då hastigheten från 130km/h till 100 km/h. De rörde upp många känslor, främst hos elbilister som menade att de inte släpper ut några avgaser och därför straffas i onödan.

Nu pudlar Österrikes myndigheter, delvis och höjer hastighetsbegränsningen igen. Men endast för elbilar, som nu får färdas i 130 km/h i vägnäten inom IG-L-zonerna. Zonerna inkluderar ett vägnät på 44 mil där man aktivt vill arbeta för att minska utsläppen. De fossila föregångarna hålla sig vid sina 100km/h. Ökningen gäller endast för renodlade elbilar, och inte till exempel hybrider.

Österrikes hållbarhetsminister Elisabeth Köstinger säger att det är en del i landets satsning på hållbara transporter. Man kommer också öppna upp vissa bussfiler för elbilar och erbjuda kostnadsfri parkering.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.