Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Oslo och Bergen får förbjuda diesel- och besinbilar från 2023

Elbilar på laddning. En allt vanligare syn.

Redan om två år kan de norska städerna Oslo och Bergen införa förbud mot bilar med förbränningsmotorer. Det uppger norska TV-kanalen NRK. De båda städerna har aktivt arbetat för ett förbud, men inte haft mandat att införa några sådana lokala regler.

Idag fick de båda kommunerna det mandatet. Oslo ska vara helt utsläppsfri till 2030. Planen är nu att inför specifika fossilfria zoner från 2023. De kan sedan utökas för att innefatta hela staden fram till 2030.

– Det vi vet är att Oslo ska vara en utsläppsfri stad fram till 2030. Då måste alla bilar i Oslo vara på nollutsläpp. Det är ett mycket krävande mål, men det är fullt möjligt att vi kommer att kunna begränsa klimatförändringarna så att vi inte får de värsta konsekvenserna av dem, säger Lan Marie Berg vid Oslo miljö- och transportbyrå.

Kollegan i Bergen håller med:

– Det här har varit mycket efterlängtat för oss. Det är ett viktigt steg på vägen till ett fossilfritt Bergen år 2030, säger Eline Haakestad, kommunfullmäktige för klimat-, miljö- och stadsutveckling.

Norge har varit ett föregångsland i elektrifieringen av fordonstrafiken. Under 2020 var 53 procent av alla nya bilar en elbil. Norge blev därmed det första landet i världen där elbilen stod för majoriteten av alla nya bilar.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I slutet på förra månaden kom de första Hyundai IONIQ 5 till Norge. Norska elbilsföreningen har tagit tillfället i akt och tagit sig en...

Elbil

Polestar har släppt en första teaserbild på Polestar 3. Från konturerna på bilen under skynket ser vi att det rör sig om en SUV....

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons