Oskrivna regler vid snabbladdaren? Detta tycker elbilsägarna är rätt och fel

Foto: Circle K.

Det finns en hel del oskrivna regler i vårt samhälle om lite allt möjligt. I Stockholm står man still på höger sida i rulltrappan och släpper förbi de som går på vänster sida. På bussen sätter man sig inte bredvid någon annan om det finns lediga platser. Man talar inte heller högt i mobiltelefon på offentliga platser.

Att bryta sådana regler är inte olagligt, men det är irriterande. Med elbilarnas utbredning har vi nu också oskrivna regler vid snabbladdarna. Så vilka är dessa? Det har Circle K försökt att reda ut tillsammans med undersökningsföretaget Kantar Media.

Undersökningen visar att det finns en bred samsyn kring vissa regler och det är förutsättningen för ett oskrivet regelverk. Några exempel är att 82 procent anser att bilar som inte kan ladda bör få böter om de blockerar en laddplats och 81 procent menar att man måste flytta bilen direkt efter att den är färdigladdad om det är kö visar undersökningen.

– Jag kör själv elbil och skriver under på dessa båda oskrivna regler. Det är naturligt att sådana regler etableras, men det kan vara svårt för nya elbilsägare att veta vad som gäller. Under extra trafikintensiva perioder, såsom sportlovsveckorna som vi är mitt inne i, så är det såklart bra om man använder lite vanligt sunt förnuft för att undvika onödig friktion, säger Erika Albansson Söderlund, kommunikationschef på Circle K Sverige.

Men åsikterna om hur man ska agera om det blir kö vid en snabbladdare går isär. 50 procent anser att det behövs ett tydligt kösystem, men 13 procent tycker sådant brukar lösa sig. Däremot finns ingen tydlig konsensus om hur mycket man får ladda vid kö.

Laddningen går generellt långsammare från 80 till 100 procent, än upp till de första 80 procenten. Det finns en informell regel om att sluta ladda vid 80 procent. Men undersökningen visar att stödet för den regeln är tudelad. Endast 31 procent anser att en sådan regel bör finnas, medan 32 procent anser att man får ladda hur länge man vill.

– I takt med att tekniken utvecklas och laddhastigheten ökar kommer dessa utmaningar sannolikt att förändras. Det är en av anledningarna till att vi satsar på ultrasnabba laddare med hög effekt, liksom många laddpunkter på varje ställe. För att förenkla ytterligare kan man även i appen se laddstatus på laddande bilar, avslutar Erika Albansson Söderlund.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.