Orderböckerna för Aiways U5 öppnar strax – kinesisk SUV till Europa

Snart kommer de första kinesiska eldrivna SUV:arna till Sverige. Den rådande pandemin är inte något som ska ha äventyrat lanseringsplanerna för nya elbilen Aiways U5. I juli ska produktionen för Europa starta i den kinesiska staden Shangrao.

I slutet på april öppnar biltillverkaren Aiways orderböckerna för Aiways U5. De första leveranserna till Europa ska sedan ske i augusti. Tidigare uttalande har sagt att Aiways inledningsvis endast ska finnas tillgänglig som leasing. En prisindikation är att bilen kommer kosta strax under €40 000.

Aiways U5 är utrustad med en motor på 140 kW som ska ge en räckvidd på uppåt 400 km. Snabbladdning från 30% till 80% är möjlig på 27 minuter.

För den teknikintresserade så är elbilen fullspäckad med den senaste tekniken. Bland annat vad Aiways kallar ”AI-teknik” som ska kunna känna igen föraren med ansiktsigenkänning och ställer därefter in förarens föredragna bilinställningar.

Starten är dock kanske inte riktigt den bästa för Aiways. Av Euro NCAP fick U5 endast tre av fem stjärnor. Det var utfallet på skyddet av passagerarna i sidokrocktesterna som drog ner helhetsbetyget rejält visar rapporten från Euro NCAP.

Aiways U5 är inte den enda kinesiska tillverkaren som försöker etablera sig i Europa. Till hösten kommer också den kinesiska SUV:en Byton till Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.