Opel Experimental ger en glimt av framtiden för Manta

Idag har Opel visat upp ett nytt koncept på en ny elbil som visar vägen framåt för den tyska biltillverkaren. Konceptet visar också möjligtvis det som ska inspirera den nytolkning av ikoniska modellen Manta som Opel har för avsikt att lansera som elbil till 2025.

Konceptet visar en suv med en coupéformad linje med ett sluttande tak och en lång bakdel. Signaturen är den nya ljussignaturen som framhäver Opels nya emblem – och för tankarna till en kompass.

Det ska enligt Opel finnas ett släktskap med Opel Manta A bygd mellan 1970 och 1975. Men främst handlar konceptet kanske om att demonstrera den tekniken vi kommer att se i Opels elbilar framöver.

– Opel Experimental ger en glimt av kommande modeller, teknologier och framtida design. Ja, av en ny era och framtiden för varumärket. Denna fantastiska konceptbil visar vår väg framåt och visar återigen Opels pionjäranda, säger Opels vd Florian Huettl.

Konceptet kommer att mynna ut i en produktionsbil som kommer på Stellantis-koncernens nya mellanstora plattform STLA Medium. Den ska kunna leverera upp till 700 kilometer i räckvidd från ett batteri på 98 kWh. En standardversion med ett mindre batteri som ger en räckvidd på runt 500 kilometer är också aktuell.

Plattformen har stöd för både framhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna modeller. Den kan ge en hjulbas på mellan 2,7 och 2,9 meter och en fordonslängd på mellan 4,3 och 4,9 meter. Den täcker därför in ett segment som sträcker sig från mellanstora bilar i C-segmentet till det högre D-segmentet.

Opel Experimental placerar sig i C-segmentet, men är invändigt rymlig D-segmentsmodeller. Ratten är exempelvis konstruerade med steer-by-wire-teknik och kan fällas in smidigt när den inte används. Lättviktiga säten med hög komfort ger ett nätt och rymligt intryck.

Opel kommer att visa upp mer av konceptet i samband med bilmässan i München i september. Under 2024 kommer Opel sedan släppa de första detaljerna om produktionsmodellen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.