Opel Ampera-e provkörd med blandade känslor

Vi har under en längre tid bevakat Chevrolets satsning på elbil, som i Europa lanseras under varumärket Opel. Den aktuella bilen i fråga, Opel Ampera-e har ansetts vara en uppstickare mot Teslas kommande elbil Model 3.

Både prismässigt och räckviddsmässigt tyder allt på Opel Ampera-e ska slå Teslas Model 3 och vara först ut i Sverige. Nu har vi snart ett facit. Under ett par dagar vallfärdade biljounalister till Oslo för att provköra den hypade bilen.

Blandade känslor

Press/Opel
Snygg futuristisk inredning. Foto: Press/Opel

Reaktionerna är dock blandade. Räckvidden, som enligt NEDC-standarden är 510 km imponerar. Få elbilar förutom Tesla premium-elbilar Model S och Model X kan visa sådana siffror. Vi bilägares journalist Tommy Wahlström låter sig imponeras av räckvidden och berättar: ”Vi körde en rejäl slinga på 22 ganska tuffa mil och har fortfarande 14 mil kvar i batteriet”.

Men i övrigt imponerade bilen föga. Bilen känns plastig och det är tydligt att Opel (Chevrolet) tagit genvägar för att pressa priset på bilen, tycks en enad kår rapportera om. Allt om Motor beskriver det som en stor besvikelse.

Visuellt är bilen ändå tilltalande. Många biltillverkare försöker slå sig in på marknaden med en elbil med ett futuristiskt utseende, men det blir oftast för mycket av det hela. Opel har dock lyckats att skapa något annorlunda samtidigt som bilen ändå uppfattas och ser ut som en vanlig bil.

Samtidigt är kanske Open Ampera-e början på elbilen för vanliga människor. Elon Musk har med Tesla pressat bilmarknaden hårt och den efterlängtade “folkelbilen” Model 3 kan nu ha fått konkurrens. Elon har lyckats och den traditionella bilindustrin ser allvar i att leverera en prisvärd elplattform med bra räckvidd.

När får vi se bilen i Sverige då? Troligtvis omkring nästa årsskifte med en uppskattad prislapp på omkring 400 000kr.

Se en rundtur av Opel Ampera-e

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.