ONE och BMW ska testa nytt batteri för elbilar – dra husvagnen, i uppförsbacke och snöstorm

Amerikanska batteriföretaget Our Next Energy (ONE) håller på att utveckla ett nytt batteri för elbilar som ska ge en oslagbar räckvidd. I vintras demonstrerande man tekniken i en Tesla Model S som fick en dubblad räckvidd.

Batteriet som ONE kallar för Gemini har en unik batterisammansättning. Hemligheten bakom Gemini är en kombination av två olika batterikemier. En del speciellt anpassad för att leverera energi till drivlinan. Den andra delen är speciellt anpassad för att förvara stora energimängder.

Nu kommer nästa stora projekt från ONE när man inleder ett samarbete med BMW. Företaget ska installera sin batteriteknik i en BMW iX-prototyp. Målet är att kunna köra 965 kilometer på en laddning. Den första prototypen ska vara klar innan slutet på det här året.

– Vi är mycket glada över att arbeta med BMW för att demonstrera vår Gemini-batteriteknologi med lång räckvidd för konsumenter, säger Mujeeb Ijaz, VD för One.

– Vardagliga situationer som att köra i motorvägshastigheter, vintertemperaturer, upp för berg, med släpvagn eller en kombination av alla fyra sakerna innebär utmaningar för elbilar. Vi planerar att packa dubbelt så mycket energi i batterier så att elbilar lätt kan hantera långdistanskörningar under verkliga förhållanden, fortsätter Mujeeb Ijaz.

BMW:s investeringsbolag BMW i Ventures har varit med i ONE:s senaste finansieringsrunda som uppgick till 65 miljoner dollar. BMW hoppas kunna använda tekniken i sina framtida modeller.

– Vi är övertygande om, under rätt ekonomiska förutsättningar, att detta kommer kunna leda till kommersiella möjligheter och strategier där vi kan integrera ONE:s batteriteknik i våra framtida elbilar, kommenterar Jürgen Hildinger, som arbetar med nya batteriteknologier inom BMW Group.

Gemini-teknologi erbjuder en högre energimängd men minskar samtidigt litiumanvändningen med 20 procent. Tekniken minskar också grafitanvändningen med 60 % och minimerar användningen av nickel och kobolt. Målet är utöver långräckvidd också att skapa en mer hållbar energilagringsteknik med minskad miljöpåverkan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.