Storleken på batteriet i en elbil mäts med enheten kWh. Hastigheten batteriet kan laddas med mäts i enheten kW. Om elbilen har ett batteri på 50 kWh och det kan snabbladdas med 100 kW borde det betyda att det tar en halvtimme att ladda elbilen från tomt till fullt batteriet.
Riktigt så enkelt är det dock inte. Den maximala hastigheten som batteriet kan laddas med varierar beroende på hur laddat batteriet är. Men också faktorer som batteriets temperatur påverkar.
Oftast följer laddningen en laddkurva. Den maximala hastigheten och laddkurvan skiljer sig åt bland olika bilmodeller. Generellt går det dock ladda ett tomt batteri snabbare än ett halvfullt batteri.

Illustrerande exempel: Bilderna ovanför och nedan är ett illustrerande exempel och kraftigt överdrivna för att tydligt illustrera en laddkurva. Hur laddkurvan ser ut i verkligheten skiljer sig mellan bilmodeller.
Tänk smart på långresan
Genom att bemästra sin laddkurva på elbilen kan man korta ner tiden man behöver lägga på att ladda elbilen under långresan. Om man ska på en långresa bortom bilens räckvidd kan det vara tidseffektivare att hålla elbilen på en låg laddnivå och att göra flera kortare stopp istället för ett långt.

Exempel: Låt oss säga att din elbil har en räckvidd på 50 mil och du ska köra totalt 100 mil. På din exempelresa innebär det i teorin, om du startar med fullt batteri hemma, att du måste ladda batteriet en gång under resan om du nyttjar batteriets fulla kapacitet. (50 mil + 50 mil = 100 mil).
Vi säger då att laddstoppet från 0 till 100 procent tar totalt 60 minuter. Den första halvan tar 20 minuter medan den andra halvan tar 40 minuter. Totalt spenderar du alltså 60 minuter vid laddstationen under långresan:
(50 mil + 50 mil (60 minuter) = 100 mil).
Genom att planera laddningen kan du korta ner restid. Du påbörjar den första etappen på de första 50 milen som vanligt. Du startar laddningen men väljer denna gången att endast ladda till 50 procent vilket tar 20 minuter. Sedan åker du vidare ytterligare 25 mil och gör ett andra laddstopp, också till 50 procent vilket tar 20 minuter:
(50 mil + 25 mil (20 minuter) + 25 mil (20 minuter) = 100 mil).
I det andra exemplet har du endast spenderat 40 minuter vid laddstolpar, istället för 60 minuter som vid det första exemplet.
Så ser det ut i verkligheten
Siffrorna och graferna ovanför är högst illustrerande. Hur laddkurvan ser ut i verklighet skiljer sig från bil till bil. Du mäter själv din egen laddkurva genom att följa din laddning vid en snabbladdare som redovisar laddhastighet.
De flesta elbilarna laddar som snabbast vid låga batterinivåer och upp till omkring 60-70%. Därefter brukar de avta i olika grad. Omkring 80 procent brukar de flesta elbilarna drastiskt tappa hastighet.
Slutsaten är att du ska planera din körning så att dina laddstopp görs från låga nivåer upp till den nivån där laddhastigheten drastiskt avtar. Om du kan ladda på destinationen och inte har så långt kvar på resan kan du dessutom klara dig genom att endast snabbladda så mycket som du behöver för att nå destinationen. Ett bra navigationssystem kan göra alla dessa beräkningar åt dig, baserat på faktiskt kördata och tillgängliga laddare utmed rutten.
Annat påverkar också på hastighet
Det finns så klart också annat som påverkar hastigheten med vilken du kan ladda ditt batteri. För att batteriet ska kunna laddas snabbt krävs det att det är vid en optimal temperatur.
Många elbilar kan idag förvärma batteriet inför ett laddstopp. Det är klokt att använda denna funktionen när du ska snabbladda.
Denna artikel är en del av en serie artiklar i vår kunskapsbank för elbilar.