Olssons Elmack – familjeägda macken som erbjuder gratis laddning för elbilar

Ett par kilometer söder om Malmö och Öresundsförbindelsens brofäste ligger Malmös lantliga stadsdel Klagshamn. Här har familjen Olsson öppnat en elmack. Troligtvis Sveriges första privata mack för elbilar. Att tanka elbilen här är gratis och elen kommer från familjens solpaneler.

Medan man laddar elbilen är man välkommen in på familjens gårdscafé för fika. Initiativet har väckt stort intresse och ackompanjeras av hejarrop i sociala medier. Lite väl heta på gröten, ställde vi frågan hur man såg på framtiden. Men några vidare planer på expansion eller liknade finns inte utstakade i dagsläget. Först vill man känna av intresset.

– Vi är helt överväldigade av alla fina ord! Ännu har vi inte hunnit tänka på framtiden alls faktiskt, vi får se hur det går, säger Magnus Olsson.

Vill inspirera andra

Familjen hoppas dock kunna inspirera andra. De ser gärna att andra som har möjlighet tar liknande initiativ:

– Även om Klagshamnssolen är extra härlig att tanka bilen med, så hoppas vi nog framförallt att fler tar möjligheten att dela med sig och ”startar elmack”. Med delningsekonomi och dylikt kunde man ju snabbt skapa fler laddpunkter på olika belägenheter över Sverige, säger Magnus avslutningsvis.

Laddboxen har en effekt på 22kW med ett typ-2-uttag. Mer information, inklusive vägbeskrivning till Olssons Elmack hittar du på elmackens Facebook-sida.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.