OKQ8 och Skellefteå Kraft har länge satsat på utbyggnaden av laddinfrastruktur till elbilar. Tillsammans har de två byggt ett av de snabbast växande nätverken med snabbladdare i Sverige.
Nu kritiserar Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft och Karin Eriksson, vd på OKQ8 regeringens statliga stöd som går till utbyggnaden av den svenska laddinfrastrukturen.
– Stödet kan skrotas redan i dag, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.
Om regeringen istället arbetar för att antalet elbilar på vägarna ska öka, så kommer aktörerna som satsar på laddinfrastruktur våga bygga utan något stöd. Nu menar man att utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige hämmas av politisk osäkerhet och brist på långsiktiga regler.
– Den ryckighet som vi har sett i Sverige i kombination med osäkerheten om framtiden för elbilarna är det som i första hand begränsar utbyggnaden av laddinfrastrukturen, en begränsning som i sin tur motverkar elbilsförsäljningen, skriver duon.
Skellefteå Kraft och OKQ8 kommer fortsätta att investera i laddinfrastruktur utan statliga stöd men efterlyser långsiktiga spelregler. Dessutom varnar man för att sänkta krav på förnybara drivmedel och skattesänkningar på fossila bränslen kan bromsa elektrifieringen.
De två bolagscheferna menar att Sverige riskerar att hamna efter när man som nu agerar på ett sätt som bara skjuter elektrifieringen på framtiden. Det kommer bara bli dyrare för både bilister och samhället.
Fram till 2022 ökade andelen elbilar snabbt, men när klimatbonusen slopades skapade det en osäkerhet på marknaden. Nyligen aviserade regeringen ett smalare elbilsstöd som ska komma 2026, men det ligger långt bort i tiden och är specifikt riktat till de med lägre inkomst och som bor långt bort från bebyggelse. Det innebär ytterligare två år av stagnation.
– Även personer med bättre ekonomi kan behöva en morot för att göra slag i saken och byta till elbil. En del av stödet till laddinfrastruktur gör mer nytta om det i stället används för att främja elbilar. Det är först när elbilarna rullar ut på vägarna som klimatnyttan skapas.
För att Sverige ska hålla jämna steg med andra länder krävs en långsiktig strategi, skriver debattörerna som vill att regeringen och oppositionen ska lägga prestigen åt sidan och gemensamt enas om ett konkret mål för antalet elbilar på vägarna år 2030 tillsammans med en konkret färdplan för att nå dit.
Kommentera