Ökat intresse för begagnade elbilar – i takt med att förtroendet växer

BMW i3 och i3s

Intresset för att köpa begagnad elbil har ökat stort under de senaste åren. Statistik från Blocket visar att antalet elbilsannonser ökade med 102 procent mellan 2019 och 2020. Året dessförinnan var ökningen 130 procent.

Det är försäkringsbolaget Trygg-Hansa som grävt ner sig i våra köpvanor och begagnade elbilar. De ser en tydlig ökning i förtroendet för elbilen, och därmed efterfrågan.

– För bara fem år sedan var det många som tvekade inför att köpa en begagnad elbil med oro för batteriets livslängd som främsta argument men också att ett eventuellt batteribyte skulle medföra höga kostnader i framtiden, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

– Farhågor om batteriets kapacitet har dock kommit på skam i takt med att batteriutvecklingen har tagit ytterligare stora kliv framåt de senaste åren. Det visar sig även att oron för batteribyten var obefogad. Vår skadestatistik visar att det är betydligt färre skador på batterier än befarat, fortsätter Stefan.

Fyra tips när du köper begagnad elbil

Stefan delar med sig av fyra tips för dig som funderar på att köpa en begagnad elbil. Dessa är:

  • Kontrollera batteriets garanti. ”Det bör finnas skriftlig information om batteriets hälsa och dess garanti, eller möjlighet till att kontrollera denna. I vissa fall går det att kontrollera återstående kapacitet i bilens informationsmeny.”
  • Fundera över och kontrollera räckvidden. ”Fundera på hur ditt räckviddsbehov ser ut. Du bör provköra bilen så att du får se den faktiska energiförbrukningen vid blandad körning. Tänk på att förbrukningen kan variera kraftigt beroende på temperatur.”
  • Se över laddningsmöjligheterna. ”Kontrollera att du kan ladda din bil hemma, men även vid behov vid arbetsplatsen eller längs vägen. Dubbelkolla också så att alla originalkablar medföljer i köpet, annars kan det bli dyrt att köpa i efterhand.”
  • Räkna på kostnaden. ”En elbil kostar betydligt mindre att köra per mil jämfört med en bil som drivs på bensin eller diesel. Elbilen kräver ofta mindre service men är å andra sidan ofta dyrare i inköp. Gör därför en kalkyl på den totala kostnaden för ditt bilägande.” 

Renault Zoe vanligast, BMW mest eftersökt

Mellan januari och november förra året sökte flest efter elbilar från BMW, följt av Kia och Renault på Blocket. Det faktiska utbudet såg annorlunda ut. De mest sålda elbilsmodellerna på Blocket var under samma period:

  1. Renault Zoe
  2. Nissan Leaf
  3. Tesla Model S
  4. BMW i-serien
  5. Huyndai Ioniq.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.