Officiellt: Zeekr kommer till Sverige i år med två elbilar

Geely-ägda märket Zeekr med designstudio i Göteborg är nu redo för den svenska marknaden. Lanseringen blir under årets fjärde kvartal 2023. Vid sidan av lanseringen i Sverige satsar man också på Nederländerna.

Zeek har idag tre elbilar. Första elbilen är Zeekr 001 som är en kraftfull shooting brake-modell som kan utmana Porsche Taycan. Märkets andra modell är den stora lyxiga minibussen Zeekr 009.

Zeekr X är märkets tredje modell och lanserades i förra veckan. Den tar formen av en mellanstor stadssuv fylld med spännande teknik och unika lösningar.

Två modeller klara för Sverige

Zeekr bekräftar nu att det blir Zeekr 001 och Zeekr X som blir de första modellerna som kommer till Sverige. De båda är baserade på Geelys elbilsplattform SEA.

Zeekr X, en av modellerna som kommer till Europa.

Zeekr 001 kommer både i ett bakhjulsdrivet och fyrhjulsdrivet utförande. Specifikationerna är inte helt fastställda, men modellen med bakhjulsdrift förväntas erbjuda en räckvidd på upp till 600 kilometer (WLTP). De mest kraftfulla modellerna kan leverera en effekt på upp till 400 kW (536 hk) och klarar 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder.

Även Zeekr X kommer både i ett bakhjuls- och fyrhjulsdrivet utförandet. Den bakhjulsdrivna modellen får preliminärt en räckvidd på upp till 440 kilometer (WLTP). Den kraftfullaste AWD-varianten kommer leverera upp till 350 kW (470 hk), och klara 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder.

– Europeiska konsumenter är alltmer redo att gå över till elbilar och de är mer mottagliga än någonsin för ny teknik – särskilt när det gäller elbilar. Med de resurser, den kunskap och erfarenhet som vi har med oss, har Zeekr ett bra utgångsläge för att erbjuda elbilar
i världsklass, innovativa tjänster och en exceptionell upplevelse som kommer att göra
övergången till elbil enklare än någonsin samtidigt som vi bidrar till en mer hållbar framtid,
säger Spiros Fotinos, vd för Zeekr Europe.

Zeekrs europeiska huvudkontor kommer att ligga i Amsterdam. Zeekr har också ett stort designcenter och ett centrum för forskning och utveckling i Göteborg. I Europa-teamet arbetar fler än 1500 ingenjörer och designers som utvecklar bilar för Geely Group.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.