Officiellt: Kia EV9 får en svensk prislapp på 869 990 kronor

Kia EV9 GT-Line. Foto: Simon Hamelius.

Nu har Kia presenterat priserna för sin nya toppmodell, Kia EV9. Till Sverige kommer Kia EV9 GT Line och priset startar på 869 900 kronor.

Kia EV9 GT Line är den högsta utrustningsnivån med fyrhjulsdrift, dubbla elmotorer med maxeffekt 283 kW (384 hk). Den klarar 0 till 100 km/h på 5,3 sekunder. Batterikapaciteten är 99,8 kWh med en WLTP-räckvidd på 465 kilometer. Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 240 kW vilket räcker för att ladda på med 210 km på 15 minuter.

Kia kommer erbjuda EV9 både i ett sex- eller sjusitsigt utförande. Den sexsitsiga kommer med två elektriskt justerbara och ventilerade Relaxation-stolar på mittenraden, och den senare med traditionellt tresitsigt baksäte. Den tredje stolsraden kan fällas upp ur bagagerumsgolvet.

Bagaget lastar 333 liter och fram finns en frunk på 52 liter. Kia EV9 får dra släp upp till 2 500 kg. Elbilen har också stöd för V2L vilket innebär att den kan dela med sig av ström till externa enheter genom ett 230-voltsuttag.

Hög utrustningsnivå

Mycket ingår i standardutrustningen. Bland annat nämner Kia digitala LED Matrix-strålkastare, 21-tums aluminiumfälgar, digital nyckel, 360-graderskamera, head up-display, fjärrstyrd parkeringsassistans, Relaxation-stolar fram och på mittenraden (6-sits), ventilerade stolar fram och ytterplatser bak, främre sollucka och glastak bak, trådlös mobilladdare, digital innerbackspegel och ett Meridian-ljudsystem med 14 högtalare.

Bland aktiva säkerhetsfunktioner ingår bland annat Highway Driving Assist, autobroms med skydd för fotgängare och cyklister samt vid backning. Lane Change Assist reagerar om andra bilar kör in framför den egna, dödavinkelvarnaren ger via kameran en bild av läget i den fil man tänker byta till och Blind-Spot Collision-Avoidance Assist varnar eller nödbromsar om ett hinder upptäcks vid parkering eller filbyte. Säkerhetsfunktionen Crosswind Stability Control håller bilen stabil i körfältet vid starka sidovindar.

Svenska priserna

Baspriset är alltså 869 900 kronor i det sjusitsiga utförandet, medan den sexsitsiga har ett pris som startar på 889 900 kronor. Preliminärt förmånsvärde vid 50 procent marginalskatt räknar Kia med att det landar på 3 976 kr per månad. Kia EV9 kan alltså bli en succé i tjänstebilssektorn.

Lanseringspremiär för Kia EV9 är planerad i oktober, med de första leveranserna under fjärde kvartalet i år.

Bonusvideo

Tidigare i vår kollade jag in Kia EV9, den första titten kan du se i videon nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.