Nytt svenskt rekord: Elbilar och laddbart i topp när september summeras

Mot slutet av september nådde vi milstolpen 100 000 elbilar i Sverige. När väl september kunde summeras ihop ser vi att månaden verkligen blev elbilarnas månad. Under september månad fick Sverige 20 963 nya personbilar enligt vroom.nu som följer den svenska fordonsmarknaden.

Av dessa var 54,3 procent laddbara bilar. Det är första gången den svenska statistiken visar på fler laddbara bilar än icke-laddbara. Om vi bryter ner siffrorna ytterligare ser vi dessutom att elbilarna stod för en tredjedel av alla registrerade bilar (alltså 33,1 procent). Kvarstående 21,2 procent var bilar med laddhybridteknik.

Antalet registrerade elbilar ökade med 103 procent i september jämfört med september i fjol, visar statistiken från vroom. Under månaden registrerades det 7 425 elbilar. Störst andel stod Tesla för med 26,7 procent. Volkswagen följde efter med 14,3 procent och Kia med 12,2 procent.

Kurvorna som visar andelen elbilar av den totala personbilsregistreringen i Sverige pekar rakt upp.

El större än förbränningsmotorn

CleanTechnica som grävt djupare i den svenska statistiken för september. Ännu har inte bilindustrin riktigt återhämtat sig från före pandemin. Nybilsregistreringen är 15,3 procent lägre än samma period 2019.

CleanTechnica menar dock att den svenska försäljningen är på god väg att återhämta sig och det genom försäljningen av laddbara modeller med de helt eldrivna modellerna som står för den större andelen.

För två år sedan var andelen laddbara bilar i den svenska nybilsregistreringen under 10 procent. Nu har vi passerat 50 procent. Samma resa tog Norge fem år att göra. Vi gjorde den på två år.

Idag är över 80 procent av försäljningen i Norge laddbara bilar, där elbilarna är i absolut majoritet. Och det har den varit stadigt under hela året. Sverige kommer göra den resan på ännu kortare tid, menar CleanTechnica. Antagligen inom ett år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.