Volvo Concept Recharge visar hur Volvos nya elbil kan se ut

Pressbild: Volvo

Volvo har visat upp nästa generation elbilar genom konceptet Concept Recharge. Elbilen tar formen av en SUV och är byggd som elbil helt från grunden. Konceptet ska också illustrera ett nytt designspråk för Volvo.

– Vår Concept Recharge är ett manifest för alla framtida elbilar från Volvo Cars, liksom en ny typ av fordon. Den visar nya och moderna proportioner som går hand i hand med ökad mångsidighet och visar även vad tekniken kan möjliggöra rent designmässigt, säger Robin Page, chefdesigner på Volvo Cars.

Eftersom elbilen är byggd helt från grunden erbjuds Volvos konstruktörer helt nya möjligheter. Därför får modellen ett platt golv som ger en rymlig interiör mellan den förlängda hjulbasen. Resultatet är kortare överhäng och större innerutrymmen, inklusive ett stort förvaringsutrymme mellan framsätena.

Med konceptet vill man också introducera ett nytt designmoto: ”Mindre men bättre” där alla onödiga element tagits bort. Den traditionella grillen har ersatts av något som Volvo kallar en sköldinspirerad konstruktion, som går hand i hand med Volvos strålkastardesign Tors hammare.

De vertikala baklyktorna som är ett kännetecken hos Volvo finns kvar. De har dock fått en uppsättning ”vingar” som skjuts ut vid högre hastigheter och förbättrar bilens aerodynamik.

Interiört har konceptet fått ett skandinaviskt designspråk med rena linjer och hållbara och naturliga material. I kupén finns en 15-tums pekskärm i centrum som kontrollerar alla bilens funktioner. I bakgrunden finns Android Auto som introducerades med eldrivna Volvo XC40 Recharge och Polestar 2. Tekniken är utformad för att vara logisk och intuitiv, skriver Volvo och ska skapa en upplevelse som präglas av lugn.

Concept Recharge fångar också upp Volvos säkerhetsambitioner. En LiDAR-sensor optimalt placerad på taket är en viktig del i Volvos kommande teknik för autonom körning.

– Med Concept Recharge fortsätter vi att bygga vidare på Volvos långa designtradition på ett modernt och fräscht sätt när vi går in i vår helt elektriska framtid. Konceptet står för allt som vi tror att kunderna förväntar sig av en helt elektrisk Volvo, och vi ser fram emot att införa denna filosofi i nästa generation av våra bilar, avslutar Robin Page.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.