Nytt elbilsrekord i Norge: 72 procent valde elbil i augusti – glesbygden hänger på

Våra grannar i väst, Norge, fortsätter att imponera i omställningen till elbilar. Under augusti slog man ett historiskt rekord när 72 procent av alla nya bilar var just en elbil.

Av de 16 427 nya personbilarna i augusti var 11 810 helelektriska, redovisar norska Informationsrådet för vägtrafik (OFV). Enligt OFV tyder det på att de norska bilköparna gör vad de behöver för att anpassa sig till Stortingets mål om att alla nya bilar efter 2025 ska vara nollutsläppbilar.

Populärast är de större elbilarna. I absolut topp placerade sig nykomlingen Tesla Model Y – följt av andra större modeller som Ford Mustang Mach-e, Volkswagen ID.4 och Hyundai IONIQ 5.

Flera modeller på topplistan är eftertraktade bilar som hade leveranspremiär under månaden. Stora massleveranser i samband med det bidrog så klart till den höga andelen elbilar.

– Registreringstalen på nya personbilar blir tydligare och tydligare. Folk vill ha elbilar, och då är det SUV:ar och liknande som uppfyller människors krav på utrymme, utrustning, räckvidd och pris, säger OFV-direktör Øyvind Solberg Thorsen.

ModellAntal
(augusti 2021)
1Tesla Model Y1 308
2Ford Mustang Mach-E887
3Volkswagen ID.4856
4Tesla Model 3775
5Nissan Leaf629
6Hyundai IONIQ5625
7Audi E-tron610
8Volkswagen ID.3603
9Audi Q4 E-tron587
10Hyundai Kona500
Källa: elbilstatistikk.no

OFV lyfter också upp elbilar i kompaktklassen som storsäljare. Dessa är bland annat Volkswagen ID.3, Nissan Leaf, Citroën e-C4 och BMW i3. Men i antalet är de mindre än hälften jämfört med de större SUV:arna.

Landsorterna ikapp

Enligt Norges elbilsförening är det landsorterna som på senare tid börjat dra upp andelen elbilar i statistiken. Bättre laddnätverk på landsbygden, fler elbilar med både lång räckvidd, stort bagageutrymme och dragkrok gör att att skillnaderna jämnas ut över landet.

 – Vi är bortskämda med elbilsrekord i Norge men den här gången bidrar landsorterna verkligen till att dra det stora lastet. Det är definitivt slutet på den tiden då elbilar bara var ett stadsfenomen, säger Unni Berge, kommunikationschef för föreningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.