Nytt batteri ska göra det möjligt att ladda elbilen på fem minuter

Att kunna ladda elbilen fullt på fem minuter låter som ett önskvärt framtidsscenario. Ännu är tekniken inte där, men vid en produktionslina i Kina har ett sådana batterier tillverkas i stor skala för första gången. Det är israeliska StoreDot som lyckats ta fram en ny typ av ”extremt snabbladdande” batterier.

Vid laddning av batterier uppstår värme. Om värmen blir för hög kan den bryta ner batteriets kapacitet och i värsta fall kortsluta battericellerna. Det här har man löst genom att ersätta litiumjon-batteriets grafit mot nanopartiklar baserad på germanium.

– Vi är stolta över att göra dessa prover tillgängliga idag, men dagens milstolpe är bara början. Vi är på väg att uppnå en revolution i laddningsupplevelsen som tar bort den kritiska barriären för massanvändning av elfordon, säger företagets VD Doron Myersdorf i ett uttalande.

I en videopresentation avslöjar Myersdorf att StoreDot ska återkomma med en demonstration på när ett elfordon laddas med 300 kilometer på fem minuter.

– Att ultrasnabbladda ett litiumjonbatteri ansågs länge vara omöjligt. Men vi släpper inte ut någon laboratorieprototyp, vi släpper ut tekniska prover från en massproduktionslinje. Detta visar att det är möjligt och att det är kommersiellt klart, tillägger Myersdorf i en intervju med The Guardian.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.