Nystartade Small Sports Car visar sportiga tvåsitsiga elbilen SC-01

Ett nytt kinesiskt elbilsmärke har kommit till världen. Denna gången med fullt fokus på eldrivna sportbilar. Bilmärket får det beskrivande namnet Small Sports Car (SSC). Startupbolaget påstår att den första modellen SC-01 ska komma om ett år.

Prestandan imponerar och dessutom är priset imponerande lågt. Den sportiga tvåsitsiga elbilen SC-01 väger in på endast 1 300 kilo. Det gör den lättare än de flesta elbilarna där ute – och matchar Renaults koncept på en eldriven Alpine A110.

Till skillnad från Alpine A110 blir SC-01 fyrhjulsdriven och levererar upp till 320 kW (429 hk) och ska ta sportbilen från 0-100 km/h på 3,9 sekunder.

Räckvidden kommer att bli upp till 500 kilometer. Den uppgiften är dock baserad på den mycket generösa körcykeln NEDC. Det är kanske dock ändå tillräckligt – en sportbil är kanske inte nödvändigtvis en långfärdsbil.

För att maximera batterivolymen i elbilen kommer batteriet inte sitta platt i golvet som hos konventionella elbilar. Istället ska det monteras i mitten av elbilen. Det kommer också göra det möjligt att förmedla en sportigare körkänsla genom att föraren kommer närmare marken.

Interiört får SC-01 en minimalistisk interiör. Vi får dock inte se så många bilder på interiören idag.

– Under de senaste åren har vi jobbat hårt med att bygga vår första elektriska sportbil. Jag tror att den kommer omdefiniera sportbilsmarknaden genom att omforma vad allmänheten vet om sportbilar idag, säger grundaren Xiaotong.

Produktionen ska starta mot slutet av 2023. Prismässigt siktar SSC på ett instegspris på under 300 000 yuan. Översatt i svenska kronor blir det ungefär 470 000 kronor. Det är dock inte bestämt om SSC SC-01 kommer till Sverige

Presentationen av SC-01 går att se nedan (engelsk textning finns). Vid tidsmarkeringen 3:45 får vi se en kamouflerad SC-01 ute på vägen.

Inte första sportbilen från Kina

SSC SC-01 är inte den enda sportiga elbilen som är på gång från Kina. MG avslöjade tidigare i höst att nästa modell från MG kommer att bli en eldriven sportbil. Den ska ha premiär nästa år lagom till att MG fyller 100 år. Läs mer om de planerna här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.