Nyobolt visar elbil som snabbladdar på 5 minuter

Om man kan korta ner snabbladdningstiderna, behöver man då ett stort batteri i sin elbil? Det är en tes som den brittiska uppstickarna Nyobolt utgått ifrån. De har satt in ett batteri på 35 kWh i sin prototyp.

Batteriet är litet men deras unika batteriteknologi ska bota räckviddsångest. I sin senaste demonstration laddade man upp batteriet i sin elbilsprototyp från 10 till 80 procent på fyra minuter och 37 sekunder.

På fyra minuter kan den kompakta lilla sportbilen som är baserad på en Lotus ladda på med runt 195 kilometer i räckvidd. Laddningseffekten ligger på 350 kW nästa genom hela laddningsförloppet.

Oväntat nog är batteriet som Nyobolt utvecklat inte ett solid state-batteri som väntas ha högpresterande laddningegenskaper. Istället pekar man på dess nioboxid-anodmaterial som en nyckel till dess styrka. Man har också testat prestandan på cellerna genom att låta det genomgå snabbladdningscykler motsvarande 96 500 mil utan tecken på någon omfattande degradering.

Nyobolt har som mål att vi ska köra runt i elbilar med mindre batteriet, dels för att sänka kostnaderna på bilarna men också för att minska vikten. Lättare elbilar kommer bli miljövänligare menar de. Den prototyp som Nyobolt tagit fram väger endast 1247 kg, endast 100 kg mer än den originalbil från Lotus den är baserad på.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.