Nya V2G-projektet i Göteborg ska ge klirr i kassan till Polestar 3-ägare

I början på november berättade Volvo Cars att man startat upp ett nytt energibolag med fokus på att utveckla och testa Vehicle-to-grid-tjänster. Alltså att elbilen kan vara med och stötta elnätet. Idag tillkännagav Volvos syskonmärke Polestar en liknande satsning.

Polestar inleder nu ett samarbete med flera bolag inom elnätssektorn för ett storskaligt Vehicle-to-grid (V2G)-projekt i Göteborg. I projektet ingår Svenska kraftnät, Göteborg Energi Nät AB, energidistributören Vattenfall Eldistribution, hemmaladdnings-leverantören Easee och forskningspartnern Chalmers tekniska högskola.

Projektet som är finansierat av Vinnova bygger på en stor flotta Polestar 3-bilar med målet att storskaligt testa tekniken samt utveckla affärsmodeller. På sikt ska projektet skalas upp till fler regioner och marknader.

Genom dubbelriktad laddningsteknik ska bilarna kunna ladda ur energi från sina batterier tillbaka till hemmet och vidare ut till elnätet. För att stötta tekniken utvecklar Polestar ett virtuellt kraftverk som är anslutet till de Polestar 3-bilar som deltar i projektet.

Parkerad bil tjänar pengar

– Vehicle-to-grid har potential att inte bara gynna enskilda kunder, utan hela samhällen. Den genomsnittliga bilen står parkerad 90 procent av tiden. Med de dubbelriktade laddningsmöjligheterna i Polestar 3 och Polestars virtuella kraftverk kan vi utforska affärsmodeller och gemensamma lösningar som kan låsa upp den verkliga potentialen hos V2G och göra det möjligt för ägare att stödja energiomställningen när de inte behöver sin bil, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Det virtuella kraftverket beräknar den samlade kapaciteten hos de anslutna bilarna och initierar själv laddningen eller urladdningen baserat på nätets behov. Det ska göra det möjligt för bilägarna att bidra till energinätet men också tjäna pengar på sin bil medan den står parkerad.

Allt ägaren behöver tänka på är att ansluta sin bil till laddaren, sedan sköter tekniken resten. Dessutom optimeras laddningen för batteriets livslängd, ägarens transportbehov och behovet av stöd till nätet.

Pilotprojektet i Göteborg är planerat att starta under den första halvan av 2024 och pågå under två år. Polestar har som mål att flottan av anslutna Polestar 3-bilar inom projektet på sikt ska göra det till Europas största pilotprojekt för V2G.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.