Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Nya testmetoden: Mest effektiva elbilarna är Tesla Model 3 och BMW i4

Brittiska Electrifying anser inte att det finns en tillförlitlig standard för hur elbilars effektivitet mäts. Därför valde man att ta fram ett eget system för att mäta, och jämföra hur effektiv en viss eldriven modell faktiskt är till sina biltester.

Den nya skalan betygsätter elbilar från lägst betyg E och upp till bästa A++. Man kallar det att man ger bilen en ”E-rating”.

Man tar hänsyn till förbrukning (energi till mil), hur snabbt batteriet kan laddas och energisparande funktioner som värmepump, bromskraftåtervinning och klimatkontroll.

– Betygsskalan är utformad för att hjälpa dig hitta den bästa bilen för dig och för att spendera mindre pengar och tid på laddning. Genom att välja en mer effektiv elbil baserad på E-Rating kan en elbilsförare spara mer än 5000 kronor årligen enbart i laddningskostnader, skriver Electrifying om betygsystemet.

– Eftersom el kostar mindre än bensin eller diesel är det lätt att förbise elbilarnas effektivitet. Men kostnaderna kan bli onödigt höga för en mindre effektiv modell. Kanske ännu viktigare att tänka på är att en elbil som är mer effektivt kommer att gå längre och spendera mindre tid på att ladda, vilket innebär större bekvämlighet för föraren, säger Electrifyings grundare Ginny Buckley.

Electrifying har redan idag hunnit testa, och betygsätta ett femtiotal modeller. I topp kommer Tesla Model 3 och BMW i4 som båda för högsta betygsystemet A++.

Efter det följer en hel del modeller i klassen A+. Alla av varierad storlek, prisklass och introduktionsår. Gemensamt för alla är att de är effektiva och ger långa körsträckor i förhållande till energiförbrukning och ett litet behov av långa laddpauser.

Lista: Effektivaste elbilarna

ModellBetyg
Tesla Model 3A++ 
BMW i4A++ 
Hyundai IoniqA+ 
Citroen e-C4A+ 
Fiat 500eA+ 
Hyundai Kona ElectricA+ 
Mercedes EQSA+ 
Kia EV6A+ 
Peugeot e208A+ 
SEAT MiiA+ 
Tesla Model YA+ 
Opel Corsa-eA+ 
Citroen AmiA+ 
Volkswagen ID.3A+ 
Renault TwizyA+ 
Hyundai IONIQ5A+
Audi Q4 e-tron
BMW iX3
DS3 Crossback
Ford Mustang Mach e
Kia e-Niro
Kia Soul
Peugeot e2008
Renault Zoe
Skoda Enyaq
Smart ForTwo EQ
Tesla Model S
Tesla Model X
Opel Mokka
Volkswagen ID.4
Audi e-tron GT
BMW i3
BMW iX
Mercedes EQAB
MG MG5 EV
MG ZS EV
Nissan Leaf
Polestar 2
Volvo XC40 Recharge
Honda e
Jaguar i-Pace
Lexus UX300e
Mazda MX-30
Porsche Taycan
Rimac Nevera
Citroen e-Spacetourer
Opel Vivaro-e
Audi e-tron
Mercedes EQC
Mercedes EQVERelaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I förra veckan började det komma indikationer på att världspremiären för den elektriska Folkabussen närmar sig. Genom en reklamfilm som Allt om Elbil fick...

Elbil

Efter att under många år ha setts som en pionjör inom elbilar med Nissan Leaf är det dags för Nissan att öka takten ytterligare....

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons