Nya Tesla-stationen i Ljungby stoppad av facket

Tesla Supercharger i Ljungby. Foto: Läsarbild.

I början av året fanns det kända planer på 31 nya Tesla Supercharger-stationer som skulle öppna i Sverige under året. Under det första kvartalet har några av dessa stationer öppnat, men nu har ett första fall med en ny station som inte kunnat öppnat blivit känt. Det med anledning av strejken som IF Metall inlett mot Tesla.

Stationen är belägen i utkanten av Ljungby och här finns nu 20 färdiga Supercharger-stolpar. Allt är färdigställt, förutom att kablarna i marken inte är inkopplade till elnätet och så kommer det antagligen förbli ett tag framöver. Elektrikerna anställda hos den lokala nätägaren Ljungby Energi som har monopol i det lokala elnätet är anslutna till Seko, ett av de förbund som är uttagna i sympatistrejk.

– Kabeln är inte kopplad varken i deras ände eller i våra kablar. Så kommer det vara så länge konflikten håller i, våra elektriker är ju anslutna till Seko, säger bolagets nätchef Jan Olsson till Dagens Arbete.

Tidningen frågar sig också om det är tillåtet. Elnätsverksamheten i Sverige är reglerad och det är Energimarknadsinspektionen som ska säkerställa att nätbolagen sköter sig. Myndigheten kan pröva tvister mellan kunder och nätägaren. Men något klagomål har ännu inte inkommit.

– Nätägarna har enligt ellagen en anslutningsskyldighet för alla elektriska anläggningar. De kan egentligen bara neka anslutning om det råder kapacitetsbrist eller om det, som det står i lagen, ”finns andra särskilda skäl”. Det är inte mer noggrant specificerat än så, säger Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Om en facklig blockad är tillräckliga ”särskilda skäl” är inget som Jerker kan uttala sig om innan det prövats. Han har inte heller några liknande fall att hänvisa till.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.