Nya Nissan Leaf bryter normen med e-pedal

I september presenteras nya 2018 års modell av Nissan Leaf. Det är mycket hemlighetsmakeri kring bilmodellen och vi vet ytterst lite om den, trots att det är så nära lansering.

Tidigare har vi i stort sett endast fått se en teaser på de nya framlyktorna på den nya modellen.

Nya e-pedalen

Nu har Nissan USA presenterat en kort film som introducerar en helt ny revolutionerande och banbrytande finess för Nissan Leaf. En så kallad e-pedal, som kan kräva en helt ny inlärning för hur du idag är van vid att köra bil.

E-pedalen på Nissan Leaf är en funktion när den är aktiverad låter dig köra bilen med endast en pedal. Du använder alltså samma pedal för att accelerera och bromsa – ända ner till stillastående.

Tryck ner pedalen och du accelerar, släpp efter och du minskar farten och släpp den helt och bilen bromsar. Inte helt olikt radiobilarna på Liseberg. Se filmen nedanför.

Funktionen såg faktiskt dagens ljus för första gången i Tesla Roadster, finns i viss utsträckning i Model S men också i BMW i3. De tidigare erfarenheterna visar att det kräver en hel del övning för att bemästra hastighetshållning men också stopp helt till stillastående. Nissans unika funktion tycks vara att den kan hålla bilen stillastående i backar, vilket branschkollegorna har större problem med i dagsläget.

Brittiska AutoExpress testar ”one pedal driving” med en BMW i3 i klippet nedan, underhållande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.