Nya Nissan Leaf är här – snyggare, längre räckvidd och delvis självkörande

Idag visades nya Nissan Leaf upp för världen. Bilen har varit efterlängtad och är ett rejält lyft för den populära elbilen. Nissan har nu en elbil med aggressivare former och mycket bra prestanda.

Nya Leaf ger oss en betydligt längre räckvidd än den tidigare modellen. 378 km enligt NEDC-skalan, det kan jämföras med den tidigare Nissan Leaf som hade en räckvidd på 250km enligt samma skala. För den som behöver köra ännu längre kommer också en E-Plus-variant under 2019 med 50 mils räckvidd.

Ökad batterikapacitet och prestanda

Batterikapaciteten har gått från tidigare 24kWh och 30 kWh till 40 kWh tack vare en högre energidensitet. Bilen kan krama ut 150hk (110kW) ur elmotorn vilket är en ökning på ungefär 30% från föregångaren. 00-100km/h görs på 8 sekunder från tidigare 11,5 sekunder.

De nya batterierna kan snabbladdas upp till 80% på 40 minuter.

Funktioner

Bland funktionerna på Nissan Leaf kan nämnas ”e-Pedal”, vilket är en funktion som ger en kombinerad gas- och bromspedal där bilkörningen kan bli mer energieffektiv genom en steglös övergång från acceleration och broms.

Bilen är också utrustad med vissa autonoma funktioner, Nissan kallar denna för ”ProPilot”. Inledningsvis ingår farthållare och autobroms samt möjligheten för bilen att kunna hålla sig i sin fil på vägen. ”ProPilot Park” gör att bilen också ska kunna parkera själv. Fler funktioner säljs komma under 2020.

Pris och lansering

Priset i Sverige är okänt, men i USA är bilen ett par tusenlappar billigare än den nuvarande modellen. Det kan ge oss en indikation att den troligtvis kommer ligga omkring det priset nuvarande Leaf har idag i Sverige, vilket är omkring 360 000kr.

I Japan går nya Leaf att köpa redan nästa månad, i Sverige får vi vänta till mitten av februari 2018.

Nissan Leaf är världens mest sålda elbil och den här uppdateringen lär göra den än mer populär.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.