Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Tidigare i höst skrev vi om Renaults nya budgetelbil KZ-E som skulle lanseras i Kina. Om elbilen, som i Kina kostar 84 000kr, visade sig bli en succé var man också redo att ta den till Europa.

Nu skriver tyska tidningen Automobilwoche att Renault tar elbilen till Europa genom varumärket Dacia. Den lilla elbilen har ett batteri på 26,8 kWh som ska ge en räckvidd på omkring 250 km. Men det är inget fartmonster, den lilla elmotorn på 33 kW levererar en topphastighet på 105 km/h. Utrustningsnivån är hållen till ett absolut minimum.

Men det finns en strategisk tanke bakom lanseringen. Att sälja elbilen skulle sänka Dacias genomsnittliga utsläppsnivåer för sitt modellprogram, och därmed skulle man hålla sig under framtidens miljökrav.

Innan elbilen kommer till Europa måste den genomgå vissa modifieringar. I Tyskland uppges priset landa på någonstans runt 15 000 euro före miljöbilsbonusen på 5 000 euro, enligt den tyska tidningen.

Motsvarande priser i Sverige skulle troligtvis landa omkring 160 000kr till 200 000kr, därtill tillkommer miljöbilsbonusen på 60 000kr, dock tillämpas klausulen max 25% av nybilspriset.