Nya Ford F-150 Lightning är här – klassisk pickup blir eldriven

Pressbild: Ford

Inatt var det premiär för Fords eldrivna pickup F-150 Lightning. Ford beskriver den som den mest kraftfulla F-150 som någonsin tillverkats. Den nya pickupen får upp till 563 hästkrafter och ska klara 0-96 km/h på omkring 4,5 sekunder.

F-150 Lightning erbjuds med två storlekar på batteri. En Standard Range-modell och en Extended Range-modell. Ford avslöjar dock inte hur stora dessa är men att de levererar en räckvidd på upp till 370 respektive 480 kilometer.

Snabbladdning ska vara mölig med upp till 150 kW och att ladda från 15 till 80 procent ska ta ungefär 40 minuter. För hemmaladdning kan F-150 utrustas med dubbla ombordladdare som levererar 19,2 kW, även om endast en 11 kW-laddare är det som ingår i standardutrustningen.

https://youtu.be/Zxe352yOYyk

Ford F-150 Lightning är också utrustad med V2L-lösningar vilket bland annat ska göra det möjligt att koppla in eldrivna verktyg och annan utrustning. Dessutom ska det vara möjligt att kunna använda F-150 Lightning som strömkälla vid strömavbrott eller när elpriset helt enkelt bara är onödigt dyrt. Pickupen ska kunna försörja ett hem med ström i upp till tre dagar.

Ford F-150 Lightning har plats för fem personer. På flaket kan den lasta närmre tusen kilo och kan med största dragpaketet dra motsvarande 4,5 ton på släp. Dessutom har den en av de mest rymliga frunkarna vi sett. Den rymmer 400 liter och tål att lasta 180 kilo.

Till skillnad från pickups som Tesla Cybertruck och Rivian R1T som försökt sticka ut genom udda design, så har Ford valt ett mer traditionellt formspråk. Istället kommer små utsvävningar i detaljerna istället.

Bekant interiör

Bekant skärm i Ford F-150 Lightning

Interiört känner vi genast igen den vertikala skärmen i mittkonsolen från Ford Mustang Mach-E. I övrigt är interiören och detaljerna mer hårda och kantiga, något som vi känner igen från tidigare F-150-versioner. Ford har dock varit sparsamma i vilka vyer de valt att visa upp i samband med premiären, bland annat har vi ännu inte fått se den bakre raden i pickupen.

Pickupen är uppkopplad och kommer kunna ta emot nya trådlösa uppdateringar vilket ska kunna ge nya förbättringar med tiden. Den får också också Fords självkörande mjukvara Blue Cruise, vilket ska ge en ”verklig hands-free körning”.

De första leveranserna av Ford F-150 Lightning startar våren 2022. Grundmodellen har ett startpris på motsvarande 340 000 kronor ($39 974) i USA. Toppmodellerna kan dock ha priser på närmre 750 000 kronor med all utrustning. Om Ford F-150 Lightning kommer till Sverige är ännu inte bekräftat.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.