Nya Fiat 500e är här – elbil från grunden

Den populära retrobilen Fiat 500 finns nu som elbil. Den nya eldrivna modellen, som fått namne Fiat 500e, har byggts helt från grunden och anpassats för just eldrift. Bilen är, precis som sin fossila förlaga, anpassad för just stadstrafik.

Nya Fiat 500e är utrustad med ett batteripaket på 42 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 320 km enligt WLTP-körcykeln. 500e är uturustad med en elbilmotor på 120 hästkrafter, vilken kan ta bilen till 100 km/h på nio sekunder. Men i stadstrafik är kanske 0-50km/h viktigare och det klarar bilen på 3,1 sekunder.

Fiat 500e klarar snabbladdning upp till 85 kW, viket innebär att laddning till 80 procent tar omkring 35 minuter vid full hastighet.

Bland funktionerna hittar vi autonom körning motsvarande nivå 2. Bilen är utrustad med en adaptiv farthållare, autobroms och filhållningsassistent. Den kan också läsa av vägskyltar och föreslå hastigheter. Kamerorna runt bilen håller också koll på fotgängare och cyklister, ett vanligt inslag i stadstrafik.

Fiat har valt att behålla den retro-inspirerade exteriören och lite är ändrat från syskonmodellen med förbränningsmotor. Interiören har dock möblerats om något, med färre knappar och en mer funktionell design, skriver Fiat. Den eldrivna drivlinan har gett en större interiör med mer plats för passagerarna.

Leveranser av 500e startar i juni

I Sverige kommer det vara möjligt att förhandsboka Fiat 500e från den 16 mars. Då lanseras toppmodellen ”la Prima” med en cabrioletkaross. Priset för Fiat 500 ”la Prima” kommer landa 409 900 kr, då ingår också en laddbox. Fler versioner ska sedan följa, tillägger Fiat.

De första leveranserna ska starta i början på juni.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.