Nya EU-etiketten: Endast elbilar kommer räknas som hållbara från 2026

Efter 1 januari 2026 kommer endast elbilar räknas som hållbara bilar i EU. Uppgifterna kommer från läckta dokument om EU-kommissionens arbete med att skapa en ny taxonomi för framtida investeringar.

Enligt dokumentet, som nyhetssajten Euractive tagit del av, kommer bilar med utsläpp lägre än 50 gram koldioxid per kilometer ses som hållbara fram till slutet av 2025. Från 2026 kommer endast helelektriska bilar att ses som hållbara ur ett investeringsperspektiv. EU stänger också hållbarhetsdörren för biobränslen och gas.

Att som företag klassificeras som grön och hållbar ger många fördelar. EU har som mål att gynna gröna investeringar i framtiden. Genom ett hållbart arbete kan företag ta del av investeringsstöd och enklare få lån från EIB.

– Det kommer styra om pengarna. Effekten av taxonomin kommer bli enorm. Privata investeringar kommer att gå mot bilar med nollutsläpp, säger Luca Bonaccorsi från intresseorganisationen Transport & Environment till Euractive.

– Om du har en grön fond och vill investera i bilar idag så måste du investera i bilar utan utsläpp. För närvarande finns det bara en aktie att köpa – Tesla. Taxonomin kommer att få ett oerhört genomslag, tillägger Luca.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.