Nya elbilen Voyah Free siktar på Europa – startar med Norge i sommar

Ett nytt bilmärke från Kina har tagit siktet på den europeiska marknaden. Voyah lanserar elbilen Free och premiären äger rum redan i juni i samband med att Voyah öppnar en första butik i centrala Oslo.

De första kundlevernaserna ska sedan starta under årets fjärde kvartal. Efter det är planen att bredda utbudet med fler modeller och även fortsätta att expandera till fler marknader i Europa.

Voyah Free kommer både med tvåhjulsdrift- och fyrhjulsdrift. Den fyrhjulsdrivna modellen erbjuder en effekt på upp till 510 kW (680 hk) och ska klara 0–100 km/h på 4,7 sekunder. Den är utrustad med ett batteri på 88 kWh och räckvidden anges till 475 kilometer enligt den väldigt generösa körcykeln NEDC.

Den bakhjulsdrivna modellen blir motorsvagare med en effekt på 255 kW och har en uppskattad räckvidd på 505 kilometer. Prestandamässigt klarar den 0–100 km/h på 7,3 sekunder.

Voyah beskriver Free som en lyxutrustad SUV och lyfter fram höjdpunkter som mörkerseende kameror, luftfjädring och ventilerade säten med inbyggd massagefunktion. Även funktioner som adaptiv farthållare, självparkering och filhållning finns bland finesserna. Med tiden ska bilen också kunna bli ännu bättre och smartare genom trådlösa uppdateringar.

Ännu finns inga priser klara för den norska eller europeiska lanseringen. Kinesiska medier har dock satt ett internationellt riktpris i amerikanska dollar på omkring 51 000 till 56 000 dollar. Hemma i Kina startade leveranserna förra sommaren och till dagens datum har man tillverkat totalt 10 000 bilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.