Första exteriörbilderna på Volvo EX90 – visar aerodynamiska detaljerna

Volvo fortsätter att ge oss små tjuvtittar på kommande elbilen Volvo EX90 inför premiären den 9 november. Nu får vi för första gången se hela Volvo EX90, men kamouflerad i en dimmig miljö.

Men fullständigt så hemlighetsfulla är Volvo inte. I fokus för den här teasern är exteriördesignen och Volvo ger oss flera mer tydliga närbilder på exteriören.

Volvo har som mål att EX90 ska vara en ”elegant och effektiv elbil för familjen, med en högre säkerhetsstandard än någon Volvobil hittills”.

Ett exempel på den höga säkerheten är den integrerade lidarn som Volvo placerat på taket. Den kommer vara standard på EX90 och använder en pulsad laser för exakt mätning av avstånd (till exempelvis i dimmiga miljöer). Tekniken kan upptäcka en fotgängare på upp till 250 meters avstånd.

– Designmässigt var det en utmaning att integrera lidar på ett sätt som både ser bra ut och som är optimalt för dess säkerhetsapplikationer. Radartekniken är bilens ögon, och även om de skulle kunna placeras runt grillen vilket skulle motsvara om vi hade ögonen i knähöjd så är det mycket mer logiskt att ögonen sitter så högt upp som möjligt på huvudet så att man ser så mycket som möjligt. Det är därför som vi, tillsammans med våra tekniker, har valt att integrera tekniken i taklinjen för att maximera effektiviteten, säger T. Jon Mayer, chef för exteriördesign.

Hal som en båt

Genom integrerade handtag kommer Volvo EX90 få en hal och slät yta som minskar luftmotståndet. Det bidrar till ökad effektivitet.  Volvo har hämtat inspirationen från designen av yachter och en segelbåts förmåga att skära genom vatten i designarbetet.

Nya EX90 får också en rundad front som i kombination med detaljerna som de integrerade dörrhandtagen bidrar till att öka den aerodynamiska effektiviteten. Volvo EX90 kommer få en luftmotståndskoefficient på 0,29. Ett värde som Volvo ”anser vara mycket konkurrenskraftigt för en stor, 7-sitsig SUV”.

Sist men inte minst får vi också sen en bild på fälgarna. Volvo ger oss inte så mycket detaljer om dessa. Den släta och slutna ytan demonstrerar en typisk design för hur aerofälgar utformas för elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.